Bilde av en vann-til-vann-varmepumpe som står på et vaskerom eller baderom i en moderne innredet bolig

Slik fungerer vann-til-vann-varmepumper

Hvis du skal bygge bolig eller dersom boligen din har et vannbårent system kan en væske-til-vann-varmepumpe dekke både behovet for varmtvann og oppvarming for hele familien gjennom året.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 09.07.2021

Vann-til-vann-varmepumper, eller væske-vann-varmepumper som det også kalles, henter energi fra jord, berg, sjøvann eller grunnvann. Disse varmekildene holder en stabil temperatur gjennom hele året, i motsetning til uteluft som varierer med årstidene.

Les mer: Hvilken varmepumpe er best i test?

Sammenlignet med luft-til-luft-varmepumper som henter varme fra uteluften, vil vann-væske-varmepumper gi den høyeste besparelsen. Vann-til-vann-varmepumper gir faktisk tre til fire ganger mer varme enn strømmer de bruker.

Bergvarmepumper er den vanligste typen i Norge i dag, men geografiske muligheter vil være med på å avgjøre hva som er best for den enkelte. Selv om kilden til varmen kan være ulik, fungerer varmepumpen på samme måte. Den henter varme fra en kilde og varmen transporteres via væske, inn i husets vannbårne system. Eksempler på vannbårne system kan være gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer.

Les mer: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?

Hvor mye koster vann-til-vann-varmepumper?

En væske-vann-varmepumpe koster 120 000 kroner og oppover. Legger du til installering vil prisen ende på et sted mellom 170 000 og 300 000 kroner. Altså får du en høy investeringskostnad, og denne typen varmepumpe egner seg med andre ord best for familier med høyt energiforbruk og stort oppvarmingsbehov.

Les mer: Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Enova gir imidlertid støtte til denne typen varmepumper, noe som vil barbere noe av investeringskostnaden. Til denne typen varmepumper er tilskuddet inntil 10 000 kroner.

Husk også at varmepumper er svært attraktive i forbindelse med salg av bolig. Tommelfingerregelen er at jo bedre og dyrere varmepumper, jo mer øker verdien på boligen.

Les mer: Slik påvirker varmepumpen inneklimaet

Levetid og besparelse

Dersom væske-vann-varmepumpen blir installert riktig og vedlikeholdt skikkelig, vil den ha en forventet levetid på inntil 20 år. Denne typen varmepumper er en god del dyrere enn for eksempel luft-til-luft-varmepumper, men i det lange løp kan man regne med å spare mer ettersom de både er mer energieffektive og har lengre levetid.

Hvor lang tid det tar før besparelsen har dekket inn kostnaden for kjøp og installering vil variere ut fra hvor dyr varmepumpe du kjøper, finansieringsmetoden, hvor stor boligen er, hvor godt isolert den er og hva du tidligere har brukt til oppvarming. I snitt sier man at etter 8 til 12 år har man spart inn kostnaden, og du kan begynne å regne på gevinsten ved å ha varmepumpe.

Les mer: Bruker varmepumpen mer strøm på kjøling om sommeren?

Fordeler med væske-vann-varmepumpe

Denne typen varmepumper har et bredt bruksområde. Dersom du kjøper en varmepumpe med viftekonvektor, kan du bruke den som aircondition om sommeren. Du slipper også store utgifter til varmtvann, som ved siden av generell oppvarming er blant de største utgiftspostene på strømregningen.

Andre fordeler er:

  • Erstatter oljefyren som mange har i store boliger, noe som er bra både for lommeboka og miljøet
  • Har lave kostnader for drift og vedlikehold
  • Gir større besparelser enn andre typer varmepumper som for eksempel luft-til-luft-varmepumper
  • Lager lite støy inne og ute
  • Du slipper å ha en støyete og synlig utedel

Av ulemper bør en nevne at denne typen varmepumper kun fungerer i kombinasjon med et vannbårent system, i tillegg til at den som nevnt er en god del dyrere enn andre varmepumper.

Les mer: Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe?

Å ha væske-vann-varmepumpe i hjemmet

En væske-vann-varmepumpe har ingen utedel – hele varmepumpen er nemlig inne i selve boligen. Som oftest har innedelen samme størrelse som et ganske høyt kjøleskap, noe som gjør innedelen temmelig plasskrevende. Mange velger å plassere varmepumpen på et vaskerom, bad, bod eller ved siden av varmtvannsberederen som uansett vil være tilknyttet til varmepumpen.

Det er ingen fasit på hvilken varmepumpe som er best, fordi det er flere hensyn som skal tas i betraktning når man skal velge varmepumpe til hjemmet. Derfor bør man få hjelp av en fagperson slik at både valg av varmepumpe og installering blir gjort riktig.

Les mer: Slik fungerer en luft-til-luft-varmepumpe

Det lønner seg å få leverandøren av varmepumpen til å installere den. Velger man et annet firma til å installere, risikerer du å havne mellom barken og veden dersom en feil med varmepumpen oppstår, og leverandør og installatør skylder på hverandre for feilen.