Bilde av en luft-luft-varmepumpe som henger på veggen over et vindu

Slik fungerer luft-til-luft-varmepumper

Luft-luft-varmepumper er både de billigste og mest populære varmepumpene på markedet. Med en slik varmepumpe kan du redusere strømregningen drastisk.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.02.2022

En luft-til-luft-varmepumpe henter varme utenfra via en utedel, varmer opp luften inne og blåser den ut i boligen via en vifte som er montert inne i varmepumpens innedel. Luft-til-luft-varmepumpene er den typen som det selges mest av i Norge, ettersom den passer for de aller fleste.

Les mer: Slik påvirker varmepumpen inneklimaet

En god luft-luft-varmepumpe avgir varme tilsvarende 2–3 ganger strømforbruket du investerer. Det betyr at du får tilbake 2–3 kWh for hver kWh du tilfører systemet, og dette er dermed 2–3 ganger mer effektivt enn å benytte panelovner til oppvarming av boligen din.

Mange av varmepumpene på det norske markedet er tilpasset det nordiske klimaet og kan være effektive helt ned i 25 minusgrader. Effekten avtar imidlertid med synkende temperaturer, og ved svært lave temperaturer vil varmepumpen kunne bruke like mye strøm som en panelovn.

Les mer: Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Utedelen

Oppgaven til varmepumpens utedel er å føre varme utenfra og inn i boligen. Denne prosessen skaper noe vibrering og støy. For å redusere vibrasjonsstøy inne i huset er det viktig å plassere utedelen på et stativ, eller på grunnmuren med vibrasjonsdemping.

Les mer: Slik virker en varmepumpe

For å unngå isproblematikk vinterstid anbefales det å sette varmepumpen så høyt at snøen ikke når opp til underdelen av pumpen. Som regel vil 50 centimeter over bakken være nok, men dette bør vurderes på hvert enkelt sted ut ifra antatte snømengder.

Mange foretrekker å skjule utedelen med et varmepumpehus som males i samme farge som huset. Et slikt varmepumpehus anbefales ikke bare av estetiske hensyn – det kan også beskytte utedelen mot blant annet løv og nedbør, og dermed både begrense isproblematikk vinterstid og forlenge levetiden til varmepumpen.

Les mer: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?

Innedelen

Varmepumpens innedel kan være plassert på gulvet som en vanlig panelovn, eller på veggen – henholdsvis gulv- og veggmodeller. Sistnevnte er den mest utbredte typen, men gulvmodellen er etter hvert mye utbredt og det finnes mange gode (og estetisk pene) alternativer her også.

Innedelen bør plasseres et sted hvor den får spredt varmen godt til de oppholdsrommene man bruker mest. Imidlertid kan innedelen avgi noe støy ved høy belastning, så man bør unngå å plassere den nært områder eller soner hvor man ønsker full stillhet.

Hvis du har et stort hus og ønsker flere innedeler, er det mulig å koble to innedeler til én utedel.

Les mer: Bruker varmepumpen mer strøm på kjøling om sommeren?

Hvor mye koster en luft-til-luft-varmepumpe?

Luft-luft-varmepumper er den rimeligste typen varmepumpe på markedet i dag. De egner seg godt om man har et mindre energiforbruk, og i motsetning til dyrere varianter som luft-vann og væske-vann, er investeringskostnaden relativt lav.

Tidligere var det mulig å få støtte fra Enova til å installere luft-til-luft-varmepumpe, men på grunn av at prisene har gått kraftig ned de siste årene, er denne ordningen avviklet.

De rimeligste luft-luft-varmepumpene kan man kjøpe for noen få tusenlapper, men det er anbefalt at man spanderer rundt 10 000 kroner for å få en varmepumpe med god kvalitet, som holder. Legger man til installeringskostnader vil totalsummen ende opp et sted mellom 15 og 30 000 kroner.

Les mer: Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe?

I hvilke boligtyper passer luft-til-luft-varmepumper?

En luft-luft-varmepumpe passer til de fleste boliger, men dersom du har en bolig med høyt strømforbruk og/eller som allerede har et vannbårent system, vil du kunne spare enda mer ved å sette inn en luft-vann-varmepumpe eller en væske-vann-varmepumpe. Disse er riktignok en god del dyrere å installere, men gir til gjengjeld enda større strømbesparelser fordi disse også kan benyttes til oppvarming av varmtvann.

Les mer: Slik fungerer vann-til-vann-varmepumper

Så mye kan du spare

Innsparingspotensialet på en varmepumpe vil selvsagt variere stort ut fra hvor stort strømforbruk man har. Har du enebolig med vanlige oppvarmingsbehov og et «vanlig» strømforbruk på 20 000 kWh/år, vil du kunne spare mellom 3 og 4000 kroner per år på å installere en varmepumpe.

Ved et slikt strømforbruk bør investeringen i en luft-luft-varmepumpe være nedbetalt i løpet av halve levetiden til varmepumpen. I tillegg må man ikke glemme at både inneklima og komfort øker ved installering av varmepumpe, noe som kommer i tillegg til den økonomiske gevinsten over tid.

Les mer: 6 grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe

Vedlikehold og service

Varmepumper trenger service omtrent som en bil. Serviceintervallet varierer mellom ulike leverandører og modeller, men det typiske er å ha en full service hvert annet år. En slik service består vanligvis av følgende:

  • Kontroll av gassmengden i varmepumpens kjøleelement
  • Gjennomføre temperaturkontroll
  • Kontroll av strømforbruket
  • Visuell sjekk av kjølerør og koblinger
  • Rengjøre innedelen
  • Rengjøre utedelen

I tillegg til service utført av fagfolk, kan det være lurt å gjøre en årlig rengjøring av filtrene selv. Filtrene kan støvsuges eller tørkes av med en fuktig klut. Sjekk bruksanvisningen dersom du er usikker på hvordan man tar ut filtrene. Men vær obs: Noen filtre tåler ikke vann, så husk å lese manualen nøye før du tar den fuktige kluten fatt.

Fordeler og ulemper sammenlignet med andre typer varmepumper

Hvis man allerede har et vannbårent system for oppvarming eller har et høyt strømforbruk kan det være lurt å investere i luft-vann-varmepumpe eller væske-vann-varmepumpe. Disse varmepumpene har lengre levetid og gir en potensielt høyere strømbesparelse fordi disse typene varmepumpene også kan benyttes til å varme opp varmtvann.

Uten et allerede klart vannbårent system er disse variantene imidlertid ganske kostbare, og en luft-luft-varmepumpe er et vesentlig billigere alternativ som er enkel å montere. Luft-luft egner seg også godt til kjøling sommerstid, noe som kan være mer komplisert og fordyrende å oppnå med luft-vann og væske-vann-varmepumper.