Bilde av mann og kone som koser seg i varmen fra varmepumpen i stuen deres

Bruker varmepumpen mer strøm om sommeren?

En vanlig myte er at varmepumper bruker mye mer strøm om sommeren for å kjøle ned boligen. Det stemmer ikke.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.01.2022

En fordel som ofte trekkes fram med varmepumper er at de ikke bare kan brukes til å varme opp boligen, men også det motsatte – å kjøle den ned om sommeren når det er varmt. Men hvor mye strøm bruker varmepumpen på dette?

Les mer: Bør du velge gulv- eller veggmodell når du kjøper varmepumper?

Slik fungerer varmepumpen om sommeren

Først litt om hvordan varmepumpen fungerer om sommeren: De aller fleste moderne varmepumper kan settes i kjølemodus om sommeren. Når dette gjøres, reverseres prosessen sammenlignet med vinterstid, og varmen inne hentes fra innedelen og fraktes ut.

Det har oppstått en myte om at varmepumpens kjølefunksjon er dyr å bruke, men det er ikke riktig – faktisk bruker kjølefunksjonen mindre strøm enn oppvarmingsfunksjonen. Dette skjer fordi man sjelden trenger å endre temperaturen like drastisk om sommeren som man gjør om vinteren.

Les mer: Slik påvirker varmepumpen inneklimaet

Temperaturforskjellen er mye mindre om sommeren

En kald vinterdag i Norge kan man for eksempel sette varmepumpen på 20 grader. Er temperaturen ute fem minusgrader, må man varme opp luften med 25 grader. På sommeren ønsker man sjelden at det er kaldere enn 20 grader inne. I tillegg er det sjelden varmere enn 30 varmegrader ute, derfor vil den maksimale temperaturforskjellen være på rundt 10 grader. Dette er altså en mye lavere temperaturforandring enn man ønsker på vinteren, samtidig som det også krever mindre energi å kjøle ned luft enn det gjør å varme den opp.

Dessuten vil de fleste moderne varmepumper være på sitt aller mest energieffektive om sommeren – noen varmepumper vil ha en energieffektivitet på opptil ni ganger strømforbruket.

Les mer: 6 grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe

Bergvarme-varmepumper kommer best ut

Det er få variasjoner mellom hvor energieffektive varmepumpene er når det kommer til nedkjøling – med ett unntak: Bergvarme-varmepumpene. Disse henter kald luft fra berggrunnen hvor temperaturen året rundt holder noen få plussgrader. Når disse varmepumpene går i kjølemodus bruker de i praksis nesten ikke strøm i det hele tatt.

Varmepumper som er tilknyttet et vannbårent varmesystem, som væske-vann-varmepumper og luft-vann-varmepumper, må ha montert en viftekonvektor for å kunne ha en nedkjølingsfunksjon.

Husk å sjekke om du har kondensrør

For luft-til-luft-varmepumper er det viktig å sjekke at innedelen har et kondensrør montert på baksiden. Dette er du avhengig av å ha dersom du skal bruke kjølefunksjonen, ettersom det vil da danne seg mye kondens. Har du ikke montert kondensrør, risikerer du å få alvorlige vannskader i rommet du har plassert varmepumpen.

Les mer: Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Ikke bruk auto-funksjonen

En mulig bakgrunn for myten om at kjøling er ineffektivt og dyrt, er at mange bare bruker auto-funksjonen på varmepumpen. Når det er varmt medfører det at du bruker unødvendig mye energi.

Ettersom auto-funksjonen bare følger temperaturene i omgivelsene og regulerer til en gitt måltemperatur, ender du opp med å bruke energi på å varme opp boligen om natten og kjøle den ned igjen når temperaturen stiger om morgenen, i stedet for å la temperaturen gå naturlig ned om natten og la solen varme opp boligen når det blir varmt ute.

Les mer: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?