Bilde av en moderne stue med en varmepumpe montert høyt på en vegg
Eksempel på høyt montert veggmodell (Foto: Toshiba)

Varmepumpe – gulvmodell eller veggmodell?

Skal du kjøpe luft-til-luft-varmepumpe? Dette må du vite før du velger en gulv- eller veggmodell.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.02.2021

Varmepumper kommer i mange ulike størrelser og design. Når man skal kjøpe en varmepumpe har man derfor stor valgfrihet, og du kan enkelt velge en modell som passer best for din bolig.

Et hovedskille mellom varmepumper er skillet mellom vegg- og gulvmodeller.

Veggmodell

Veggmodellen monteres gjerne høyt på veggen, gitt at du har takhøyden til det. De fleste leverandører tilbyr i dag varmepumper for veggmontering i pent og diskré design, men for mange kan en veggmontert varmepumpe oppleves som sjenerende.

Standardmål for veggmodellene er gjerne mellom 55 og 65 centimeter i høyden, 75-85 centimeter i bredden, og omtrent 20 centimeter i tykkelse.

Lav montering av veggmodell

veggmodell
Veggmodell: Høy montering gir jevn og effektiv oppvarming av rommet. (Foto: Toshiba)

Enkelte kunder ønsker å installere en veggmodell lavt på veggen, for eksempel under et vindu.

Du bør imidlertid være klar over at en veggmodell ikke vil være like effektiv på å blåse luften oppover som en gulvmodell, som er designet for å være lavt i rommet.

Tenker du å plassere en veggmodell under et vindu for å motvirke kulderas, kan det derfor være en bedre løsning å investere i en gulvmodell.

Er du fast bestemt på å montere den lavt på veggen bør du sørge for at det er minimum 30 centimeter klaring mellom gulvet og varmepumpa, særlig om du har tregulv. Den varme luften kan i verste fall medføre tørke og sprekker i treet.

Hvor effektiv er veggmodeller?

Når en veggmodell monteres høyt på veggen, vil den være raskere og mer effektiv enn en gulvmodell i å varme opp rommet. Årsaken til dette er at den høye plasseringen gir en friere utblåsningsbane, som i sin tur øker effektiviteten.

Les mer: Stor test av varmepumper

På samme måte vil en høyt plassert varmepumpe være effektivt som klimaanlegg om sommeren ved å blåse kald luft ovenfra og ned i rommet.

Dersom varmepumpen har sensorsystem for å avdekke temperaturen i rommet, vil en høy plassering gjøre det enklere for varmepumpen å få oversikt over de kalde områdene og prioritere å varme opp disse mer effektiv.

Gulvmodell

Gulvmodeller er, som navnet tilsier, varmepumper som skal monteres på eller tett på gulvet.

Hvis estetikken hjemme er viktig for deg, kan gulvmodell være et smart valg. Gulvmodellene er gjerne mer diskré enn veggmodellen, og er som regel mer stillegående. Dersom rommet tillater det, kan de også bygges delvis inn i veggen, og på den måten være til enda mindre sjenanse.

Les også: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe.

Selv om monteringen kan gjøre gulvmodellen mindre synlig, så er gulvmodellene generelt noe større enn veggmodellene. Til gjengjeld gjør den større overflaten at oppvarmingen kan gå på lavere hastighet, med mindre støy fra innedelen.

gulvmodell
Gulvmodell: Er ofte litt større, men gir god gulvvarme og beskytter mot kulderas. (Foto: Toshiba)

Effektivitet

En gulvmodell vil kunne spre luft fra toppen av innedelen samtidig som den blåser ut luft nedover mot gulvet. Gulvmodeller er dessuten mer effektive enn veggmodeller hvis du sliter med at det er gulvkaldt.

Har du en bolig med store vinduer som gir kulderas, kan det være svært energibesparende å montere gulvmodeller under disse.

Sammenlignet med å montere en veggmodell lavt, vil en gulvmodell være et bedre valg.

Hva passer din bolig best?

Når du skal bestemme deg for hvilke type varmepumpe du skal kjøpe, så er det viktig å ta hensyn til hvordan din bolig er. Er det høyt under taket og du ikke bryr deg så mye om det henger en boks på veggen, så vil en veggmodell være et godt alternativ.

Samtidig vil en gulvmodell være mer effektiv på å motvirke kulderas og varme rom fra gulvet og opp.

Når du skal velge varmepumpe er det viktig å sammenligne priser fra flere leverandører, slik at du får et bedre inntrykk av markedet der du bor. Bruk vår anbudstjeneste og motta tilbud fra flere leverandører, gratis og uforpliktende.

Få tilbud på varmepumpe i dag!