vann til vann varmepumpe
Eksempel på høyt montert veggmodell (Foto: Toshiba)

Varmepumpe – gulvmodell eller veggmodell?

Skal man velge en gulv- eller veggmodell når man kjøper luft-luft-varmepumpe? Les videre for å lære mer om hva som skiller de to modelltypene, samt hva fordelene og ulempene er med begge.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 19.03.2018

Veggmodell

Veggmodellen monteres ofte høyt på veggen, men det forutsetter en viss takhøyde. Selv om mange leverandører tilbyr varmepumper for veggmontering i pent og diskrét design, opplever ofte kundene veggmodellene som sjenerende. Standardmål for veggmodellene er gjerne mellom 55 og 65 centimeter i høyden, 75-85 centimeter bred, og omtrent 20 centimeter i tykkelse.

Lav montering av veggmodell

veggmodell
Veggmodell: Høy montering gir jevn og effektiv oppvarming av rommet. (Foto: Toshiba)

Ofte ønsker kundene å ha en veggmodell som monteres lavt i rommet. En veggmodell vil heller ikke kunne blåse luften like godt oppover som en gulvmodell som er laget for dette. Hvis du for eksempel monterer den under et vindu for å unngå kulderas, bør du kanskje vurdere en gulvmodell som er laget for nettopp denne typen bruk.

Fordelen med veggmodell er jo nettopp at de ikke opptar gulvplass som ellers ville vært brukt til andre formål. Dersom du ønsker å montere veggmodellen lavere, bør du være oppmerksom på at det er minimum 30 centimeter mellom gulv og varmepumpe, særlig om du har tregulv. Den varme luften kan i verste fall medføre tørke og sprekker i treet.

Effektivitet

Når veggmodellen monteres høyt opp på veggen vil den raskere kunne varme opp et rom med en jevnere temperatur, enn en varmepumpe som er montert lavere i rommet. Dette fordi høy plassering gir en friere utblåsningsbane, som i sin tur øker effektiviteten.

Dersom varmepumpen har sensorsystem for å avdekke temperaturen i rommet, vil en høy plassering gjøre det enklere for varmepumpen å få oversikt over de kalde områdene og prioritere å varme opp disse mer effektiv. Om du skal bruke varmepumpen til klimaanlegg om sommeren, vil en høy plassering av veggmodell gjøre at den kalde luften kjøler ned rommet mer effektivt ettersom den vil passere store deler av rommet på vei ned mot gulvet.

Pris og utvalg

Veggmodellene er ofte billigere enn gulvmodellene, og trolig kommer dette av at gulvmodellene er mer utbredt. Det betyr at de produseres i større kvantum, som igjen betyr lavere produksjonskostnader og lavere utsalgspriser. I tillegg er det langt flere veggmodeller å velge mellom, både med hensyn til utseende, prisklasse og funksjonalitet.

Dersom du monterer veggmodellen lavt, vær oppmerksom på at luftinntaket kan være i tilgjengelig høyde for barn. Dersom utprøvende barnehender putter noe inn i varmepumpen må du regne med å bytte ut deler som viftemotor og viftetrommel.

Gulvmodell

Særlig hvis estetikken i hjemmet er viktig for deg, kan varmepumpe i form av en gulvmodell være svært egnet. De er gjerne mer diskrét enn veggmodellen, i tillegg er de som regel også mer stillegående. Dersom rommet tillater det, kan de også bygges delvis inn i vegg, og på den måten være til enda mindre sjenanse.

Selv om monteringen kan gjøre gulvmodellen mindre synlig er det greit å vite at disse som regel er noe større enn veggmodellene. Det gjør at de også har større overflate, hvilket gjør at oppvarmingen kan gå på lavere hastighet med mindre støy fra innedelen.

Hvilken varmepumpe er best? Stor test av varmepumper.

Også utedelen på en gulvvarmepumpe kan se penere ut ettersom den ofte er montert i høyde med innedelen. På veggmodellene er utedelen også montert lav, og rørene mellom ute og innedelen er strukket ned langs uteveggen. Dette unngår man med en gulvmodell.

gulvmodell
Gulvmodell: Er ofte litt større, men gir god gulvvarme og beskytter mot kulderas. (Foto: Toshiba)

Kaldras fra vinduer

Har du en bolig med store vinduer som gir kulderas, kan det være svært energibesparende å montere gulvmodeller under disse. Ønsker du å varme opp rom med lav takhøyde kan også en gulvmodell være et godt alternativ til veggmodellen som krever mer takhøyde.

Effektivitet

En gulvmodell vil gjerne kunne spre luft fra toppen av innedelen samtidig som den blåser ut luft nedover mot gulvet. Dersom du vil ha en lavt montert varmepumpe bør du derfor gå for en gulvmodell fremfor å velge en veggmodell som monteres lavt.

Les også: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe.

Dersom det er gulvkaldt i boligen, vil en gulvmodell motvirke dette mer effektivt enn en veggmodell. En del gulvmodeller har to vifter, og dersom varmebehovet ikke er stort kan man skru av den ene viften og senke støynivået ytterligere.

Lek og vedlikehold

Ettersom gulvmodellen er montert i tilgjengelig høyde er det lettere å rengjøre støvfiltrene. De vil kreve hyppigere støvsuging og rengjøring av filtrene enn veggmodeller, fordi det er mer støv nærme gulvet som suges inn og fylles opp. Fordelen er at gulvmodellen vil bidra til bedre luftkvalitet i rommet.

En gulvmodell er i motsetning til en veggmodell laget slik at det ikke er mulig å putte noe inn i selve innedelen. Det betyr at barn ikke kan putte gjenstander inn, eller skade sine utforskende barnefingre.

Ønsker du uforpliktende tilbud på varmepumpe? Fyll ut skjemaet på denne siden.