Bilde av en stue med vegghengt varmepumpe.

Hva er vanlig pris for en varmepumpe?

Prisen på varmepumper varierer mye, men avgjøres i stor grad av hva slags type du velger.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 12.01.2024

Dette koster de ulike varmepumpe-typene:

En luft-luft-varmepumpe koster vanligvis mellom 20 000 og 30 000 kroner, inkludert montering.

En væske-vann-varmepumpe koster vanligvis mellom 200 000 og 300 000 kroner. Av dette får du inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova.

En luft-vann-varmepumpe koster mellom 150 000 og 200 000 kroner.

Innhold:

Det er ikke helt enkelt å sette opp et rett fram regnestykke som viser hvor mye det koster å investere i en varmepumpe.

Årsaken til det er at det er store variasjoner mellom hvilken type varmepumpe du skal ha, og hvor store forberedelser du må gjøre før boligen din er klar til å få varmepumpen installert.

Les mer: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?

Vi skal se nærmere på hva du kan forvente å betale for de ulike typene varmepumper. Uansett er det noen utgifter som alltid vil komme i tillegg, uavhengig av hvilken type du går for.

Kun godkjente montører er lovlig

Kun såkalte FG-godkjente montører kan installere varmepumper, uansett type. Det anbefales også at man bruker montør fra samme firma som varmepumpen kjøpes fra – da er du helt sikker på at det er en spesialist som monterer pumpen.

Vanligvis er monteringen inkludert i kjøpsprisen av selve varmepumpen. Dersom det mot formodning ikke er inkludert i prisen, må du regne med at det vil koste et sted mellom 5000 og 7500 kroner for monteringen, dersom det er snakk om luft-luft-varmepumpe.

På toppen av dette er det vanligvis nødvendig å sette inn en ekstra stikkontakt i nærheten av der varmepumpen skal monteres. Dette må i så fall fikses av en elektriker før montøren kommer.

Pris varmepumpe: luft-luft

Luft-luft-varmepumpe er den desidert billigste løsningen om du vurderer varmepumpe og den krever beskjedne investeringer i forhold til hva du får igjen.

Monteringen er temmelig uproblematisk, og er vanligvis gjort i løpet av en arbeidsdag. De fleste ender opp med å betale et sted mellom 20 000 og 30 000 kroner for hele herligheten inkludert montering.

Mange lurer på hvor mye strøm en varmepumpe bruker, og mye av «magien» med varmepumpene ligger i at du får stabil varme til en lavere pris.

Sammenlignet med en vanlig panelovn vil en luft-luft-varmepumpe faktisk halveres strømutgiftene ettersom den vil bruke omtrent halvparten så mye strøm som en panelovn for å produsere den samme varmen.

Les mer: Slik fungerer luft-luft-varmepumper

Pris varmepumpe: væske-vann

Væske-vann-varmepumpe er en samlebetegnelse for vannbårne varmesystemer som er koblet til varmepumpeteknologi, som for eksempel bergvarmepumpe eller sjøvarmepumpe.

Dette er en langt større investering enn å kjøpe en luft-luft-varmepumpe. For eksempel krever en bergvarmepumpe at man borer seg langt ned i grunnen, noe som både er kostnads- og tidkrevende.

De fleste ender opp med en totalkostnad på mellom 200 000 og 300 000 kroner når de investerer i en væske-vann-varmepumpe.

Til gjengjeld kan man forvente å kutte strømforbruket med 70 prosent med denne typen varmepumpe. På toppen av det hele gir Enova inntil 10 000 kroner i støtte for slike prosjekter.

Det er imidlertid viktig å huske på at du allerede må ha et vannbårent varmesystem i boligen din når du skal investere i væske-vann-varmepumpe. Hvis du må installere dette i tillegg til selve varmepumpen, kan utgiftene fort fordoble seg. Heldigvis støtter Enova også slike prosjekter.

Les mer: Slik fungerer vann-vann-varmepumper

Pris varmepumpe: luft-vann

Mellom luft-luft- og væske-vann-varmepumpene finner vi luft-vann-varmepumpene – i hvert fall når det kommer til investeringsutgiften den representerer.

En luft-vann-varmepumpe koster vanligvis et sted mellom 100 000 og 150 000 kroner. Det er imidlertid ikke lenger mulig å få støtte til denne typen varmepumpe. I likhet med luft-luft-varmepumpen kutter denne typen varmepumpe strømkostnadene med minst 50 prosent – for mange er tallet nærmere 70 prosent.

I likhet med væske-vann-varmepumpene er også denne typen varmepumpe beregnet for boliger som allerede har et vannbårent oppvarmingssystem. Skulle du ikke ha dette, står Enova klar til å støtte installasjon av et slikt varmesystem i boligen din med inntil 10 000 kroner.

Les mer: Slik fungerer luft-vann-varmepumper

Driftsutgifter for varmepumpe

Når varmepumpen er montert, er det bare til å la den gjøre jobben for deg. Fordelen med varmepumper er at de er svært driftssikre, og de færreste opplever store problemer med pumpen i løpet av garantitiden.

Det anbefales likevel sterkt å følge serviceprogrammet leverandøren legger opp til. Å legge seg til en vane der man tar en service minst annethvert år, vil være svært smart.

For luft-luft-varmepumper koster dette vanligvis rundt 2000 kroner, mens for de andre typene kan det ligge mellom 3000 og 5000 kroner. Dette bør ses på som en investering, ettersom jevnlig service er ment til å forlenge levetiden til varmepumpen.

Utover service er det viktig å følge de rådene leverandøren av varmepumpen gir for å forlenge levetiden på produktet. For luft-luft-varmepumper er det for eksempel å jevnlig støvsuge filteret i pumpen.

Les mer: Service og vedlikehold på varmepumpe

Få tilbud på varmepumpe

Når du har bestemt deg for hvilken varmepumpetype du vil gå for, kan du enkelt fylle ut skjemaet vårt. Da vil du raskt bli kontaktet av flere varmepumpeleverandører som vil gi deg et godt tilbud på varmepumpe.

Da kan du sammenligne tilbudene og selv bestemme hvilket du ønsker å takke ja til. Skulle ingen av tilbudene være gode nok, står du helt fritt til å takke nei til alle sammen.

Anbudstjenesten vår er nemlig gratis og uforpliktende for deg å bruke. Den eneste du risikerer er altså å få gode tilbud på varmepumpe.

Fyll ut skjemaet nå!