Bilde av stue innredet med en svart varmepumpe hengende på eggen

Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?

Selv om det kan variere litt mellom de forskjellige typene varmepumper på markedet, er hovedtrenden at varmepumper er svært bra for klimaet og miljøet.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 02.02.2021

Teknologiutviklingen innenfor varmepumper har de siste årene vært formidabel, og de aller fleste varmepumpene er i dag så effektive at det ikke er snakk om de er miljøvennlige, men snarere hvor miljøvennlig de er.

Les mer: Bruker varmepumpen mer strøm på kjøling om sommeren?

2–3 ganger mer effektive enn panelovner

I dag er det vanlig at for hver kWh en varmepumpe bruker, produseres det varme som tilsvarer minst 2 kWh, og helt opp til 4 kWh hos de mest effektive varmepumpene. Det gjør at varmepumpene er langt mer effektive enn for eksempel panelovner, som kun bruker strøm til å produsere varme.

Energieffektivitet og klimavennlighet er en side av samme sak: Du bruker mindre energi til oppvarming, noe som bidrar til at det totale strømforbruket går ned. Det er ikke bare bra for lommeboka di – det er også mye bedre for miljøet enn om du hadde brukt panelovner til oppvarming.

Les mer: Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Dessuten brenner ofte panelovnene støv mens de lager varme, noe som gjør dem både enda mindre effektive, i tillegg til at det bidrar til et dårligere inneklima.

Alle varmepumper plasserer seg i øvre sjikt

Alle elektriske oppvarmingskilder merkes i energimerkingsskalaen. Denne skalaen går fra A (mest energieffektiv) til G (minst energieffektiv). Siden energieffektiviteten har skutt i været de siste årene, har det blitt innført ytterligere nyansering av skalaen, med innføring av A+, A++ og A+++ (mest energieffektiv).

Tradisjonelle panelovner oppnår som regel karakteren C på sitt aller beste, og gjerne dårligere enn det. Luft-til-luft-varmepumper vil som regel havne på A på sitt dårligste, men noen varmepumper kan score full pott og få karakteren A+++.

Les mer: Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe?

Tradisjonelle panelovner oppnår som regel karakteren C på sitt aller beste, og gjerne dårligere enn det. Luft-til-luft-varmepumper vil som regel havne på A på sitt dårligste, men noen varmepumper kan score full pott og få karakteren A+++.

Hvor energieffektiv varmepumpen er, har stor påvirkning på strømregningen du ender opp med å betale – derfor er det lurt å sjekke energimerkingen før du bestemmer deg for hvilke varmepumpen du skal gå for.