tips varmepumpe
Ta vare på varmepumpen så holder den lenger (Foto: Daikin).

Seks grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe

Er det mulig å både ha det godt og varmt og kutte strømregningen? Svaret er ja – du trenger bare en varmepumpe.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 01.02.2022

Den største posten på strømregningen for de aller fleste er utgifter til oppvarming av boligen. Med en varmepumpe kan du redusere denne posten betraktelig. Men det er ikke bare økonomiske grunner til at du bør skifte til varmepumpe. Vi har samlet de seks beste grunnene til at du bør skaffe deg en varmepumpe.

1. Du sparer penger på lang sikt

Selv om en varmepumpe er en relativt stor enkeltkostnad er det definitivt en investering som vil gi best avkastning på sikt. Varmepumper er så energieffektive at de setter de aller fleste andre oppvarmingsmetodene i forlegenhet. For hver krone du bruker på å holde en varmepumpe i gang får du nemlig to til tre kroner tilbake.

varmepumpehus
Ikke sjenerende: Et varmepumpehus gir en diskré og pen beskyttelse til utedelen, og gjør et varmepumpen ikke skiller seg nevneverdig ut på fasaden til boligen din. (Foto: Toshiba)

2. Det er miljøvennlig

Nettopp det at varmepumper er så energieffektive gjør at du sparer miljøet. Faktisk kan det å gå over til varmepumpe i en normal enebolig være med på å kutte ut CO2-utslippene tilsvarende opp til to biler i året. Tenk deg bare effekten av at nabolaget ditt går over til varmepumper!

Les mer: Hvilken varmepumpe er best i test?

3. Kan brukes hele året

Navnet «varmepumpe» lyver litt. En varmepumpe bidrar nemlig ikke bare til varme og kos om vinteren, men kan også brukes som aircondition om sommeren. Når varmepumpen skal produsere kjølig luft bruker den enda mindre energi enn når den skal produsere varme, ettersom forskjellen i temperatur er mindre. Det gjør at du sparer svært mye strøm i forhold til å ha en energislukende bordvifte stående på om sommeren.

4. Sikrer godt inneklima

De fleste varmepumper er utstyrt med filtersystemer som gjør at luften renses i tillegg til at den henholdsvis varmes opp eller kjøles ned. Dette bidrar til et bedre inneklima, og er også grunnen til at Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler varmepumper.

5. Krever lite vedlikehold

Når en varmepumpe er montert på riktig måte varer den vanligvis i årevis med bare sporadisk tilsyn. Det gjør at du slipper å bruke både tid og penger på å holde varmepumpen i god stand. Dermed har du én bekymring mindre i livet ditt.

Les mer: Hvordan bruke varmepumpe mest økonomisk

Varmepumper du får av våre leverandører:
  • Luft-til-luft-varmepumper
  • Luft til vann
  • Væske til vann
  • Jordvarmepumper
  • Sjøvannsvarmepumper
  • Grunnvannsvarmepumper
  • Avtrekksvarmepumper

6. Kan øke verdien på boligen din

I boligannonser trekkes veldig ofte varmepumpe frem som et selvstendig salgsargument. Selv om ikke det øker den faktiske verdien på boligen din, er det i hvert fall noe som gjør boligen din mer attraktiv. Hvem vet, kanskje varmepumpen er den detaljen som gjør at valget faller på din bolig?

Les mer: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe