6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe
Dersom du vurderer å kjøpe varmepumpe, er det flere ting det kan være nyttig å vite litt om på forhånd.
Støynivå og garanti er viktig for de fleste, mens andre faktorer kan være viktig eller mindre viktig avhengig av klima der du bor. Her finner du 6 av de viktigste punktene å sjekke:
1) Effektfaktor
Effektfaktoren, også kalt Coefficient of Performance (COP), forteller hvor mye strøm varmepumpen bruker sammenlignet med varmen den avgir. En varmepumpe med høy effektfaktor er altså billigere i drift og mer miljøvennlig.
Skal du først investere i en skikkelig varmepumpe bør du sjekke at den har en strupeventil som styres elektronisk. Da vil strupingen optimaliseres slik at den fungerer bedre ved alle temperaturer. Dermed får varmepumpen en bedre effektfaktor.
Les også: Slik fungerer en varmepumpe
Kjøper du en varmepumpe med kapillarrør gir dette en fast struping og effektfaktoren synker. Jo større varmepumpen er jo bedre effektfaktor har den. Dessverre betyr det også at varmepumpen koster mer. Men fortvil ikke, man kan søke om å få tilskudd til kjøp og installasjon av varmepumpe.
Les også: Slik påvirker varmepumpen inneklimaet
2) Minimumseffekt
Om høsten og våren har man som regel ikke bruk for like kraftig oppvarming som om vinteren. Minimumseffekten på varmepumpen er derfor også viktig å tenke på. Dersom varmepumpen kan produsere varme med 500 watt effekt, vil den egne seg for mellomsesongene. Har den laveste effekt på 1000 watt, vil dette bli for varmt for de fleste gjennom høst- og vårsesongen.
Bor du i en del av landet der minusgradene kryper kraftig nedover i løpet av vinterhalvåret, bør du sjekke at varmepumpen har varmekabel i bunnpannen eller dreneringskanal, eller forsikre deg om at dette monteres. Da unngår du at is setter seg på utedelen, og du unngår å måtte avrime den under vintersesongen.
Les også: Hvor mye støy lager en varmepumpe?
3) Inverter
De beste varmepumpene har gjerne en inverter. Dette er en trinnløs regulerbar motor som regulerer seg selv i takt med utetemperaturen og dermed sørger for at varmepumpen avgir jevn varme. På den måten hjelpes kompressoren til å gå med lav belastning bortsett fra på de kaldeste dagene, noe som gir lenger holdbarhet og lavere energiforbruk.
Les også: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?
4) Støynivå
Selv om alle varmepumper kan støye en del, har de beste merkene relativt stillegående varmepumper. Støynivået blir som regel oppgitt for både innedelen og utedelen av varmepumpen. Avhengig av typen varierer støynivået fra 49-65 db(A). Dersom vi mennesker hører en lydøkning på 10 db(A), oppfatter vi en dobling av lydtrykket, og det betyr at det er stor forskjell på støynivået fra de ulike varmepumpene.
Les også: Service og vedlikehold av varmepumper
Vær likevel påpasselig med hvor du plasserer varmepumpen. Unngå eksempelvis å sette utedelen rett ved soveromsvinduet, eller innedelen rett bak sofaen i stua. En varmepumpe vil alltid avgi noe lyd, så unngå å plassere den der hvor du ønsker å ha ro.
Les også: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?
5) Inneklima
Kjøper du en luft-til-luft-varmepumpe, bør du sjekke at den har støvfiltrering. Da vil den rense luften for mye av innestøv og eventuell lukt. Det eneste du må huske på er å rense filtret med jevne mellomrom.
6) Garanti
Vanlig garanti fra produsentene er mellom 10 og 15 år, og fra lovens side har du 5 års garanti på både montering og varmepumpe. Derfor er det lurt å velge varmepumpe og installatør fra samme firma, så unngår man konflikt om hvem som skal dekke eventuelle garantier.