Så ofte bør du ha service på varmepumpe
Regelmessig service sørger for at varmepumpa er mest mulig effektiv i drift. I verste fall kan en dårlig vedlikeholdt varmepumpe gi økte strømutgifter
Hvor ofte bør man ha service på varmepumpe?
Selv om du ikke opplever problemer eller har grunn til å tro at det er noe galt med varmepumpa, så er det anbefalt å gjennomføre service hvert andre år.
Dette er forutsatt at du vedlikeholder varmepumpa etter leverandørens anbefalinger og sørger for at den har ideelle arbeidsforhold.
Lokale forhold vil altså påvirke hvor ofte du bør gjennomføre service av pumpa. For de aller fleste vil det imidlertid være nok med hvert andre år.
Les mer: Hvordan bruke varmepumpe mest økonomisk
Hvorfor service på varmepumpe?
Til tross for at dette gir en tilsynelatende ekstra kostnad, kan en regelmessig service sikre deg en optimalt fungerende varmepumpe gjennom hele driftstiden. Uten vedlikehold og service risikerer man at pumpa blir mindre effektiv og bruker mer strøm. Totalt sett vil service altså lønne seg.
I tillegg til det du kan gjøre selv av vedlikehold, er altså varmepumpeservice en enkel måte å sikre at varmepumpa fungerer slik den skal og gir best mulig ytelse. Regelmessig service av pumpa vil dessuten bidra til en lengst mulig levetid.
Hva inngår i service på varmepumpe?
Service av varmepumpa tar for seg både inne- og utedelen av enheten. Enhetene vil bli grundig undersøkt og funksjonstestet slik at du kan være trygg på at varmepumpa fungerer slik den skal.
Det er dessuten et krav at både kontrolløren som skal utføre servicen, og selskapet han eller hun representerer, har F-gass sertifisering. Bekreft derfor alltid at leverandøren du velger har dette på plass før du lar noen utføre service på varmepumpa.
Det finnes ingen offisiell standard for hva som inngår i en service av varmepumper, men Norsk varmepumpeforening har utformet en generell liste over hva du bør forvente fra en service.
Dette bør kontrolløren gjøre:
- Rengjøre innedel, rense register (varmeveksler), rense finfilter og eventuelt bytte mikrofilter/kullfilter
- Rengjøre utedel og rense register (varmeveksler)
- Teste ytelsen og måle avgitt effekt fra varmepumpa
- Kontrollmåle spenning, strøm og jord
- Bytte batterier i fjernkontrollen. Kontrollere alle funksjoner
- Kontrollere festing av alle kabler mellom inne- og utedel, samt tilførsel
- Kontrollere kondensvannslangen
- Sjekke isolering, spesielt limskjøter og lignende
- Gjøre lekkasjekontroll av anlegget og kontrollere at det er tilstrekkelig med arbeidsmedium på anlegget
- Ta en visuell sjekk av varmepumpeanlegget
- Lese av eventuelle feilkoder
- Dokumentere status og oppsummere for deg som har bestilt service – dette bør gjøres skriftlig slik at du har dokumentasjon i etterkant
En grundig service av varmepumper kan ta alt fra en halvtime til to timer å gjennomføre, avhengig av tilstanden på pumpa di. Siden det er mye som skal kontrolleres, og eventuelt utbedres, er det alltid lurt å få skriftlig dokumentasjon på hva som har blitt gjort. Da kan du enkelt dobbeltsjekke at servicen har vært grundig nok.
Hvor mye koster service på varmepumpe?
Siden det er mange faktorer som spiller inn på servicekostnaden, finnes det ingen fasit på hva prisen på service av varmepumpa blir. Som et utgangspunkt kan du imidlertid regne med at service på en luft-til-luft-varmepumpe koster fra 1500,- og oppover.
Hva du ender opp med å måtte betale avhenger av ting som reisevei for leverandøren, hvilken type varmepumpe du har, og ekstrakostnader dersom eventuelle deler må byttes. Sørg derfor for at du ber om prisanslag før du bestiller service, så du ikke får en uhyggelig overraskelse.
Har du vurdert en serviceavtale?
Du bestemmer selv om du vil bestille service ved behov, eller om du vil tegne en serviceavtale med en lokal leverandør.
Fordelen med en serviceavtale er at du da er sikret regelmessig oppfølging og service, uten å måtte tenke på dette selv. Leverandøren din vil da ta kontakt med deg og avtale service etter avtalt intervall.
Ofte vil leverandøren som hjelper deg å montere varmepumpa kunne tilby deg en serviceavtale, men det er alltid smart å forhøre deg med flere leverandører før du binder deg til noen.
Siden det ikke er noen avtalestandard, bør du skaffe deg en liste over alt som er inkludert i prisen og hvilke ekstrakostnader som kan oppstå før du velger leverandør.
Få tilbud på varmepumpeservice nå!
Hvilket vedlikehold kan du gjøre selv?
Selv med en regelmessig service er det viktig at du gjennomfører litt enkelt vedlikehold selv. I verste fall kan varmepumpa bli mindre effektiv og bruke mer strøm om du ikke passer på.
Heldigvis er det enkelt å holde varmepumpa i god stand. Det viktigste du kan gjøre for å ivareta varmepumpa, er å rengjøre luftfiltrene på innedelen regelmessig. Dette forhindrer at støv, hår og smuss samler seg opp over tid og påvirker effekten på varmepumpa.
Det vil som regel være nok å rengjøre filtrene en gang i måneden, men har du husdyr som røyter, eller har plassert innedelen langs gulvet, kan det være lurt å undersøke om det er behov for å gjøre det oftere. Du bør finne detaljer om kravene til renhold i brukermanualen til varmepumpa.
Pass på utedelen
Punktet over gjelder hovedsakelig innedelen til luft-til-luft-varmepumper, men det er også viktig å huske på utedelen, noe som også gjelder for eksempel luft-til-vann-varmepumper.
Det viktigste er å sørge for at det ikke samler seg løv og annet rusk på utedelen, og passe på at dreneringen fungerer som den skal. I tillegg bør du være forsiktig når du eventuelt monterer et varmepumpehus eller andre løsninger for å beskytte utedelen.
Les mer: Fordelene med varmepumpehus
Det er viktig at viften får blåst bort luften godt nok, noe som kan bli hindret av varmepumpehus. Har du bare et tak over bør det ikke være noe problem.
Er du i tvil om hva du kan gjøre selv og ikke, kan det være en god idé å be montøren gå gjennom dette og vise deg hva du kan og bør gjøre på egen hånd for å ivareta varmepumpa.