Et par hender skrur på en varmepumpe i forbindelse med vedlikehold

Service, vedlikehold og rengjøring av varmepumper

En god varmepumpe kan holde i opptil 15 år, men det forutsetter som regel at man gjennomfører regelmessig service på den underveis.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 27.04.2016

En årlig kostnad for vedlikehold må medregnes når man kjøper varmepumpe. Man kan tegne en serviceavtale med leverandøren, eller bestille vedlikehold selv når det behøves. For å spare penger kan du også rengjøre deler av varmepumpen selv.

Rengjøring/rensing av innedelen

Innedelen kan du tørke av med en fuktig klut på utsiden, og selv om filtrene inni kan være kronglete å komme til, bør disse også rengjøres med jevne mellomrom, helst månedlig. Dersom det røykes inne eller man har husdyr som røyter, kan det være lurt å rense filtrene oftere. Jo mer smuss som sitter i filtret, jo dårligere fungerer varmepumpen og varmeeffekten blir dårligere.

Husk å skru av varmepumpen før du begynner rengjøringen. Det kan lønne seg å ta en titt på bruksanvisningen. Varmepumpene ser litt ulike ut, men fleste har et panel som kan åpnes, og her finner man de første filtrene som er enkle å ta ut. De kan støvsuges, tørkes av eller skylles under springen, bare pass på at de er helt tørre før de settes tilbake.

Andre deler, f.eks. det elektrostatiske filteret, kullfilteret og ioniseringsenheten, anbefales det at man lar fagfolk ta seg av i en årlig service.

Service på utedelen

Utedelen blir også sjekket på en årlig service av fagfolk, men gjennom vinteren kan det vær greit å følge med på at avrimingen fungerer. Varmepumpen skal selv sørge for avrimingen ved at den går i kjølemodus, men den skal da stenge spjeldene inn, slik at du ikke får kald luft inn i boligen.

Dersom det har lagt seg rim eller is på utedelen, bør man så fort som mulig slå av pumpen, trekke ut kontakten og helle varmt vann over slik at dette forsvinner. Om problemet gjentar seg, bør man kontakte service for å få en sjekk. Ofte kan det skyldes feil på varmekablene, gass som har lekket, eller avrimingssystemet som ikke fungerer.

Varmepumpeservice

Det beste tidspunktet for service er gjerne på våren eller sommeren, etter at varmepumpen har gått en sesong og det har samlet seg smuss og støv. Om man kjører den i kjølemodus i noen timer, vil man også få renset opp i varmeveksleren og da er det en fordel om det er varmt ute.

Fagpersonen som utfører servicen vil i tillegg til å rense de vanskelig tilgjengelige filtrene, sjekke strømforbruk, trykk og varmeeffekt. Dersom varmeeffekten er lik den produktbeskrivelsen angir eller effekten fra året før, er det grunn til å tro at varmepumpen fungerer som den skal.

Viser tallene store forskjeller, er det trolig noe med varmepumpen som ikke fungerer, og det er lurt å finne ut av dette så tidlig som mulig, slik at garantien dekker reparasjonen. Husk å benytte fagfolk med F-gass-sertifisering.