Et par hender skrur på en varmepumpe i forbindelse med vedlikehold

Service på varmepumpe

En god varmepumpe kan holde i opptil 15 år, gitt at du gjennomfører regelmessig service.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.02.2021

Det er mange grunner til å kjøpe en varmepumpe, men for de fleste er reduserte oppvarmingskostnader en viktig grunn. For at investeringen skal lønne seg er det en fordel at varmepumpa får en lengst mulig levetid, slik at besparelsen også blir størst mulig.

Jevnlig vedlikehold og regelmessig service kan være avgjørende for å holde varmepumpa i drift lengst mulig.

Ikke alt vedlikehold krever profesjonell service

Vedlikehold av varmepumpa handler imidlertid om mer enn å få den sjekket av fagfolk. Noe vedlikehold kan du nemlig gjøre helt selv.

Det viktigste du kan og bør gjøre selv, er å rense filteret på innedelen av varmepumpa regelmessig. Helst bør dette gjøres én gang i måneden, men i enkelte tilfeller kan det være lurt å gjøre enda oftere. Særlig om du røyker inne, har husdyr som røyter, eller har innedelen langs gulvet risikerer du at det raskt samler seg støv på luftfilteret.

Les mer: 6 tips for å bruke og ta vare på varmepumpa

Husk at det krever sertifisering for å gjøre større inngrep i en varmepumpe, så du bør derfor overlate mer krevende vedlikehold og detaljert kontroll av varmepumpa til fagfolk.

Riktig installering er viktig

Det første steget for en fungerende varmepumpe er naturlig nok en korrekt installasjon. Et godt tips i den forbindelse kan være å få en pakkepris på pumpe og montering fra samme leverandør. Da er du dessuten bedre sikret om noe skulle gå galt.

Les mer: Montering av varmepumpe

Husk at om du skulle oppleve problemer med varmepumpa, bør du bestille service raskest mulig for å finne og utbedre feilen før det fører til større slitasje.

Varmepumpeservice er forebyggende

Service av varmepumpa er imidlertid ikke bare for å finne akutte feil, men også et forebyggende tiltak som kan forlenge levetiden på varmepumpa di.

Det anbefales i utgangspunktet å gjennomføre service hvert andre år, selv om du ikke opplever at noe er galt. Selv om dette medfører en årlig kostnad, kan en regelmessig service forlenge levetiden på varmepumpa, i tillegg til å sørge for at den fungerer optimalt gjennom driftstiden sin. Totalt sett kan det derfor lønne seg med regelmessig service.

Bestill varmepumpeservice nå!

Rent praktisk kan du bestille service selv ved behov, og holde styr på at det skjer regelmessig nok selv, eller du kan tegne en serviceavtale. Da vil selskapet ta kontakt med deg og avtale service når det er på tide igjen, uten at du trenger å huske på dette selv.

Hva innebærer service av varmepumpe?

Service av varmepumpa tar for seg både inne- og utedelen av enheten, og krever F-gass sertifisering av både selskap og kontrollør som skal utføre servicen.

Det finnes ingen felles standard for service av varmepumper, men norsk varmepumpeforening har utformet en generell liste over hva du bør forvente at blir gjort under service. Dette bør være en del av servicen:

 • Rengjøre innedel, rense register (varmeveksler), rense finfilter og eventuelt bytte mikrofilter/kullfilter
 • Rengjøre utedel og rense register (varmeveksler)
 • Teste ytelsen og måle avgitt effekt fra varmepumpa
 • Kontrollmåle spenning, strøm og jord
 • Bytte batterier i fjernkontrollen. Kontrollere alle funksjoner
 • Kontrollere festing av alle kabler mellom inne- og utedel samt tilførsel
 • Kontrollere kondensvannslangen
 • Sjekke isolering, spesielt limskjøter og lignende
 • Gjøre lekkasjekontroll av anlegget og kontrollere at det er tilstrekkelig med arbeidsmedium på anlegget.
 • Ta en visuell sjekk av varmepumpeanlegget
 • Lese av eventuelle feilkoder
 • Dokumentere status og oppsummere for deg som har bestilt service – dette bør gjøres skriftlig slik at du har dokumentasjon i etterkant

Husk at skikkelig service av varmepumper fort kan ta halvannen til to timer å gjennomføre ettersom det er mye som skal kontrolleres, og eventuelt utbedres. Også her vil det være individuelle forskjeller, men om servicen er unnagjort på under en time bør du være litt kritisk til om de faktisk har kontrollert skikkelig.

Så lenge du husker å få skriftlig dokumentasjon på hva som er gjort kan du alltids sjekke i etterkant.

Pris på service av varmepumpe

Det er vanskelig å gi en konkret pris på service av en varmepumpe ettersom prisen er avhengig av mange individuelle faktorer. I utgangspunktet må du nok regne med at service på en luft-til-luft-varmepumpe koster fra 1500,- og oppover.

Skal du ha service på en annen type varmepumpe vil prisrammen være annerledes, og faktorer som geografi vil også påvirke prisen på servicen. Sørg derfor for at du ber om prisanslag før du bestiller service så du ikke får en uhyggelig overraskelse.

Bestill varmepumpeservice nå!