Bilde av et inngangsparti med et varmepumpehus sentralt i bildet
Beskytt varmepumpen din med et varmepumpehus. (Bilde: Toshiba)

Fordelene med varmepumpehus

Synes du varmepumpa er sjenerende? Da kan et varmepumpehus være en god løsning.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 09.02.2021

Estetiske hensyn er sjeldent viktig i utformingen av varmepumper. Når det er sagt vil du i dag finne mange varmepumpemodeller hvor innedelen er mer enn bare en hvit boks på veggen.

Utedelen av varmepumpa har imidlertid ikke fått den samme oppmerksomheten av designerne. Løsningen for mange kan være et varmepumpehus. Et varmepumpehus har dessuten praktiske fordeler, i tillegg til de estetiske.

1. Få en penere fasade

Et varmepumpehus løser problemet med en sjenerende utedel. Ikke bare får du dekket over den stygge viften, men om du ønsker så kan du også male varmepumpehuset slik at det blir en enda mer naturlig del av boligens fasade.

2. Beskytt varmepumpa

Selv om det er fint å gjøre varmepumpa penere å se på, så er beskyttelse fra vær og vind kanskje den viktigste grunnen til å investere i et varmepumpehus. Dette gjør seg særlig gjeldende gjennom vinterhalvåret, når snø og is gjerne kan dekke og feste seg til utedelen av varmepumpa.

Bilde av et varmepumpedeksel
Varmepumedeksel: Metall er mer robust og egner seg godt for områder med fuktig klima.

Ved å beskytte mot elementene vil varmepumpa kunne jobbe mer effektivt, året rundt. Spesielt om vinteren vil et varmepumpehus gjøre det lettere for varmepumpa å avrime eller avise seg. Da kan den øke varmeeffekten når du trenger det som mest.

Husk at jo enklere det er for varmepumpa å jobbe, jo lenger driftstid vil den få.

Varmepumpehus kommer i flere varianter, men det skilles gjerne mellom varmepumpehus i tre og varmepumpehus i metall.

Varmepumpehus i tre

Kjøper du et varmepumpehus i tre, vil de fleste produsentene levere et impregnert og flatpakket hus. Dette kan du montere det selv, eller få hjelp av fagfolk om du ønsker det. Som regel vil dette leveres uten maling, så om du vil, er det enkelt å male varmepumpehuset i samme farge som boligen.

Annonselenke:
Kjøp et trehus til din varmepumpe hos Byggmax

Varmepumpedeksel metall

Bor du i et område med svært fuktig klima, kan kan et varmepumpedeksel i metall være en bedre løsning.

I tillegg til å tåle fukt bedre, så får du en ekstra fordel ettersom dekselet kan lydisoleres. Plages du av en høylytt varmepumpe kan etterisolering være en effektiv løsning for å dempe støyen.

Annonselenke:
Kjøp et deksel i metall til din varmepumpe hos Byggmax