Bilde av et inngangsparti med et varmepumpehus sentralt i bildet
Beskytt varmepumpen din med et varmepumpehus. (Bilde: Toshiba)

Derfor bør du ha et varmepumpehus

Et hus til varmepumpa kan være en god idé, som gagner både fasaden og varmepumpas levetid.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13.02.2024

Hvorfor varmepumpehus?

Innhold:

Det er to særlig gode grunner til å skaffe seg et varmepumpehus.

For det første vil et varmepumpehus gjøre at utedelen blir en mer naturlig del av fasaden.

For det andre kan varmepumpehus eller varmepumpedeksel øke levetiden på varmepumpa di.

Ulike typer beskyttelse av varmepumpe

For å gi varmepumpa et best mulig utgangspunkt for å kunne jobbe effektivt og uten unødvendig slitasje, er det lurt å beskytte varmepumpa.

Det finnes flere løsninger for dette, men du bør ikke bare bygge en kasse over varmepumpen, og tenke det holder. Du bør heller vurdere et hus, et deksel eller et tak tilpasset varmepumpa. Dette vil beskytte den mot vær og vind gjennom året. Det er de lokale forholdene der du bor som avgjør hvilken løsning som er best for deg og din bolig.

Varmepumpehus

Den vanligste typen beskyttelse til varmepumper er et varmepumpehus i tre. Generelt vil et hus til varmepumpa være praktisk for å beskytte den mot alt av løvfall, rusk og rask, som vinden kan kaste på den i løpet av året. Effekten av et varmepumpehus vil imidlertid være tydeligst gjennom vinterhalvåret, når snø og is ellers kan legge seg over utedelen.

Som en ekstra bonus vil det at varmepumpehuset omslutter hele utedelen skape en mer beskyttet atmosfære rundt pumpa. Dette vil igjen gjøre det lettere for varmepumpa å hente inn og blåse bort luft, og å avrime seg.

Husk at jo enklere det er for varmepumpa å jobbe, jo lenger driftstid vil den få.

Les også Hvordan bruke varmepumpe mest økonomisk

Ønsker du et varmepumpehus i tre, vil de fleste leverandører tilby et flatpakket og impregnert byggesett. Dette kan du montere selv, eller du kan få hjelp av fagfolk. Det er alltid lurt å velge et varmepumpehus beregnet for akkurat din modell, slik at du vet at varmepumpa får gode nok arbeidsforhold.

Bilde av et varmepumpedeksel
Varmepumedeksel: Metall er mer robust og egner seg godt for områder med fuktig klima.

Varmepumpedeksel

Et varmepumpedeksel er enkelt forklart et varmepumpehus i metall. Bor du i et område hvor det er svært fuktig klima, kan et varmepumpedeksel være en bedre løsning enn et tradisjonelt varmepumpehus i tre.

I tillegg til å tåle fukt bedre vil et varmepumpedeksel gi deg større mulighet for å lydisolere varmepumpa. Plages du av en høylytt varmepumpe kan et lydisolert varmepumpedeksel være akkurat det du trenger.

Et varmepumpedeksel vil, akkurat som et varmepumpehus i tre, skape en stabil atmosfære rundt utedelen. Dette bedrer arbeidsvilkårene til varmepumpa, også når det blåser og er dårlig vær.

Utfordringer med hus til varmepumpe

Selv om både varmepumpehus og varmepumpedeksel beskytter varmepumpa, og kan gi deg en bedre ytelse og forlenget levetid, er det også enkelte fallgruver med heldekkende varmepumpehus.

  • Avstand mellom pumpa og varmepumpehuset: Bygger du huset for tett rundt varmepumpa vil det kunne redusere luftinntaket, og dermed redusere hvor mye varmluft du får inn i boligen din.
  • Vinkel på lamellene: Vinkler du lamellene på huset feil risikerer du at luften på vei ut av varmepumpa «sprette» tilbake mot vifta. Dette vil over tid føre til økt slitasje, og i verste fall redusere levetiden på varmepumpa di.
  • Undersiden av huset: Du bør la det være åpent på undersiden av varmepumpehuset, slik at avrimingen går riktig for seg. Da unngår du at det samler seg is under avriming.
  • Tilgang utedelen: Du bør sørge for at det er mulig å åpne eller fjerne huset til varmepumpen på en enkel måte, slik at varmepumpehuset ikke er i veien når du skal gjennomføre service.

Les mer: Så ofte bør du ha service på varmepumpe

Tak til varmepumpe

Til forskjell fra varmepumpehus og varmepumpedeksel, vil et tak til varmepumpa ikke omslutte hele utedelen, men kun dekke den ovenfra.

Dermed blir tak for varmepumpa et godt alternativ om du ikke ønsker eller har behov for å dekke til hele utedelen, men ønsker å beskytte den mot det verste av vær.

Om vinteren vil taket over varmepumpe forhindre den fra å bli dekket i snø, men det er ingen fare for at taket vil forstyrre luftinntaket på varmepumpa. Baksiden ved dette er naturlig nok at varmepumpa ikke er like godt beskyttet fra elementene.

Gjør varmepumpehuset til en del av fasaden

Tradisjonelt sett har det ikke virket å være spesielt viktig med design og estetiske hensyn i utformingen av varmepumper. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg, og du finner i dag mange varmepumpemodeller hvor innedelen av varmepumpa er mer forseggjort enn bare en hvit rektangulær boks.

Utedelen får sjeldent den samme oppmerksomheten av designerne, men i tillegg til å beskytte varmepumpa, så vil et varmepumpehus sørge for en penere og mer helhetlig fasade. Ikke bare får du skjult utedelen til varmepumpa, men du kan også male varmepumpehuset slik at det blir en mer naturlig del av boligens ytre.

Varmepumpehus pris

Siden det er flere typer varmepumpehus og beskyttelsesløsninger, samt utallige typer varmepumper, finnes det heller ikke et standard prisnivå for varmepumpehus. Avhengig av din modell vil du finne varmepumpehus som koster alt fra 1000 kr til 4000 kr.

Enten du har kjøpt varmepumpe allerede, eller har tenkt å gjøre det, kan det være et godt tips å få varmepumpa og varmepumpehuset fra samme leverandør. Da kan du være trygg på at huset er riktig dimensjonert og at du får fordelene ved varmepumpehuset uten ulempene.

Få uforpliktende tilbud på varmepumpe