Enova logo
Beskytt varmepumpen din med et varmepumpehus. (Bilde: Toshiba)

Fordelene med varmepumpehus

Varmepumpen er et svært godt oppvarmingsalternativ, men den er verken det peneste eller det minste apparatet man kan installere i en bolig. Her kommer varmepumpehuset inn.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 30.08.2017

Av estetiske hensyn har man utarbeidet designløsninger på delen av varmepumpen som befinner seg inne i boligen, noe som har gjort at man finner mange pene innedeler til varmepumper.

Utedelen av varmepumpen har derimot ikke fått den samme oppmerksomheten av designerne, og man bør derfor gå til innkjøp av et varmepumpehus hvis man ønsker å gjøre utedelen av varmepumpen mer behagelig for øyet. Et varmepumpehus er i tillegg ikke bare bra for estetikerne – det forbedrer pumpens funksjon i dårlig vær.

Her er fordelene

Her er alle fordelene med varmepumpehus:

1) Fin fasade

Varmepumpehus
Varmepumpehus med nøytralt treverk: Kan males i samme farge som fasaden på boligen.

Et hus til varmepumpen kan løse problemet med en sjenerende utedel, da det skjuler varmepumpen og går i ett med boligfasaden. Blant annet kan man male varmepumpehuset i samme farget som boligen, noe som gjør at pumpen virker som en naturlig del av boligens utside.

2) Beskyttelse

Den viktigste grunnen til å ha et varmepumpehus er for å beskytte varmepumpen fra vær og vind. Særlig kan dette være nyttig gjennom vinterhalvåret, når snø og is ofte fester seg til utedelen av pumpen.

Det kan likevel være nyttig også på andre tider av året, for å hindre at løv og gress setter seg fast i pumpen og gjør at den må arbeide hardere for å jobbe på et vanlig nivå. Et varmepumpehus beskytter også pumpen mot/for barn og dyr som kan komme for nærme apparatet.

3) Øke varmeeffekten, driftstiden og spare strøm

På vinteren kan det ofte legge seg et lag av snø og is på varmepumpen. Et varmepumpehus reduserer avisingstiden på vinteren kan dermed øke pumpens varmeeffekt i kalde perioder. Slik sparer man strømforbruket.

Varmepumpehus i tre

Kjøper du et varmepumpehus i tre, vil de fleste produsentene levere et impregnert og flatpakket hus. Du kan montere det selv, eller få noen til å hjelpe deg. Treverket vil stort sett være uten maling, så om du vil, kan varmepumpehuset males i samme farge som boligen.

Bilde av et varmepumpedeksel
Varmepumedeksel: Metall er mer robust og egner seg godt for områder med fuktig klima.

På den måten blir varmepumpen en integrert del av boligen din og mindre sjenerende. Mange av varmepumpeleverandørene tilbyr hus som passer til sine modeller, eller så finnes det hus som passer til alle typer varmepumper.

Kjøp et trehus til din varmepumpe hos Byggmax

Varmepumpedeksel metall

Bor du i et område med svært fuktig klima, kan du vurdere et stilrent varmepumpedeksel.

En ekstra fordel med dekselet er at det kan lydisoleres. Har du en støyende varmepumpe, kan du etterisolere dekslet og dempe lyden.

Isolasjonen vil ytterligere beskytte varmepumpen mot å fryse på vinteren, og du sparer strøm som ellers ville blitt brukt til avising av varmepumpen.

Kjøp et deksel i metall til din varmepumpe hos Byggmax