Bilde av en stue med peis og vegghengt varmepumpe

Hvordan bruke varmepumpe mest økonomisk

Varmepumpa gir deg et bedre inneklima og kan dessuten spare deg store strømutgifter. Her får du nyttige tips til hvordan bruke varmepumpa riktig.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 31.01.2022
Innhold:
  1. Ikke bruk automatisk modus
  2. Bruk riktig temperatur
  3. La pumpa jobbe jevnt
  4. Sekundære varmekilder
  5. Beskytt utedelen
  6. Rens filteret jevnlig

I tillegg til å forbedre inneklimaet ditt, så er en av de store fordelene med å investere i en varmepumpe at den vil kunne spare deg penger over tid.

Nettopp derfor er det lurt å passe godt på varmepumpa slik at den varer lengst mulig. Dette trenger ikke bety mye vedlikeholdsarbeid, men det forutsetter at du er litt påpasselig med hvordan du bruker pumpa. Her er våre beste tips for hvordan bruke varmepumpa mest mulig økonomisk.

1. Ikke bruk automatisk modus

Det er fristende å sette varmepumpa i automatisk modus, lene seg tilbake og tenke at varmepumpa selv vet hva som er best. Dessverre er det ikke så enkelt i virkeligheten. Særlig med luft-til-luft-varmepumper som brukes til både oppvarming og nedkjøling kan automatisk modus slå negativt ut.

Les også: Alt om luft-luft-varmepumpe

Bruker du for eksempel en sekundær varmekilde som en peis eller panelovn, kan den automatiske modusen få pumpa til å oppføre seg annerledes enn du ønsker. Du risikerer nemlig at varmepumpa registrerer at rommet er varmere enn temperaturen den er stilt inn for, og derfor begynner å avkjøle rommet for å komme ned til hva den tror er ønsket temperatur.

Så hva er den riktige innstillingen for varmepumpa? Prøv å endre til manuell modus. Da får du full kontroll, og du unngår at varmepumpa jobber mot deg.

2. Bruk riktig temperatur

Det er lett å tenke at varmepumpa når ønsket temperatur raskere om du stiller den høyere enn temperaturen du faktisk vil oppnå, men dette stemmer ikke. I tillegg til at det ikke har noe innvirkning på hvor raskt rommet varmes opp, er det også mindre energieffektivt.

Varmepumper er utstyrt med termostat, og er produsert for å oppnå temperaturen du ønsker på den mest energieffektive måten. For å finne ut hva varmepumpa skal stå på bør du ganske enkelt prøve deg fram og notere deg hvilke temperaturer som passer deg best.

3. La varmepumpen jobbe jevnt og trutt

Varmepumper fungerer best når de står på hele tiden og kan opprettholde en jevn temperatur i boligen. I tillegg til at dette gjør det lettere for pumpa å opprettholde et behagelig inneklima, krever pumpa mindre energi når den får jobbe jevnt og trutt.

Skrur du for eksempel av varmepumpa om natten, bare for å skru den på igjen om morgenen, må varmepumpa jobbe hardere for å komme tilbake til ønsket temperatur igjen.

Synes du den er for effektiv og gjør boligen for varm, bør du heller justere ned temperaturen med noen grader, fremfor å skru den helt av. Slik tester du deg enkelt fram til den beste temperaturinnstillingen for din bolig.

4. Vær smart med sekundære varmekilder

Selv om andre varmekilder kan forstyrre varmepumpa i automatisk modus, så betyr ikke det at du bør begrense bruken av andre varmekilder. Du kan helt fint fyre i peisen eller bruke panelovner i samspill med en varmepumpe. Du må bare være litt smart med hvordan du gjør det.

Les også: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe.

Bruker du panelovner eller andre elektriske produkter til oppvarming, bør du for eksempel sette ønsket temperatur litt lavere enn temperaturen du faktisk ønsker deg. Da unngår du at mindre energieffektive apparater som panelovner kjører på full effekt, og lar i stedet varmepumpa sikre en jevn temperatur.

5. Hold utedelen beskyttet og ren

På samme måte som at innedelen bør holdes ren, bør du også sørge for at utedelen holdes fri for snø, støv, løv og skitt. En enkel løsning for en værutsatt utedel kan være et varmepumpehus.

Husk også at du ikke bør rengjøre utedelen med hageslangen da dette kan ødelegge den.

Les mer: Derfor bør du gå for et varmepumpehus

6. Rens filteret på varmepumpa regelmessig

I tillegg til å bruke riktige innstillinger så er det viktig med litt regelmessig vedlikehold for å holde varmepumpa effektiv i bruk og beskytte den mot unødig slitasje. Det viktigste vedlikeholdet du bør passe på å gjøre selv, er å rense luftfilteret på varmepumpa.

Et luftfilter fullt av støv vil gjøre varmepumpa mindre energieffektiv i bruk, og kan i verste fall gi unødig slitasje på varmepumpa.

Heldigvis er selve rengjøringen raskt unnagjort ved å støvsuge eller tørke over filtret med en fuktig klut.

Hvor ofte du bør rense filteret i varmepumpa varierer og påvirkes av faktorer som inneklima, plassering og andre faktorer som om du har husdyr eller ikke. For eksempel vil en gulvmodell suge til seg mer støv, hår og hybelkaniner enn en vegghengt varmepumpe.

De fleste produsenter anbefaler at du rengjør filteret en gang i måneden, men du finner raskt ut hvor ofte det er nødvendig for din bolig.

Å holde filtret rent er det enkleste grepet du selv kan gjøre for å vedlikeholde varmepumpa, men du bør også sørge for regelmessig service av pumpa for å være sikker på at den fungerer mest mulig effektivt.

Les mer: Service og vedlikehold av varmepumpen.