Bilde av føtter som lener seg mot et vindu en kald vinterdag

Hvordan påvirker varmepumper inneklimaet?

Vurderer du å kjøpe varmepumpe, men lurer på hvordan det vil påvirke inneklimaet i boligen din? Svaret vil glede deg.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 08.02.2021

Hvordan vi velger å varme opp boligen vår har stor påvirkning på inneklimaet. Blant de beste oppvarmingsalternativene finner vi varmepumper. Norges Astma- og Allergiforbund peker på vannbåren varme som den beste oppvarmingsmåten når det kommer til inneklima, noe du får fra væske-vann-varmepumper eller luft-vann-varmepumper.

Les mer: Slik virker en varmepumpe

Jevn og lun innetemperatur hele året

I tillegg til at varmepumper gir jevn og lun innetemperatur hele året, har luft-til-luft-varmepumper den fordelen at de kjører luften gjennom et filter. Luften renses for både pollen og støv, noe som kan være gunstig for blant annet astmatikere. Imidlertid kan en slik varmepumpe gjøre luften tørrere, noe som kan slå uheldig ut hos personer som er eksempelvis plaget av eksem.

Det skal imidlertid nevnes at selv om varmepumpen renser luften, fungerer den ikke som et fullgodt ventilasjonsanlegg.

Les mer: Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Langt bedre enn «verstingen» panelovner

Varmepumper utkonkurrerer panelovner fullstendig når det kommer til energieffektivitet, men også når det kommer til inneklima er forskjellen stor. En panelovn har en tendens til å «brenne» støv når den varmer seg opp, noe som bidrar til ikke bare et dårligere inneklima, men også at panelovnen blir enda mindre energieffektiv.