Bilde av moderat innredet garasje

Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Det er få ulemper med varmepumper, men en av dem kan være at de støyer noe. Men hvor mye støy må du, og ikke minst naboen kunne tåle fra en varmepumpe?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 04.02.2021

Varmepumper bidrar til reduserte energikostnader, bedre inneklima og er dessuten svært miljøvennlige. Men som på de fleste andre felt i livet kommer det med en viss nedside: Varmepumpene har en tendens til å avgi støy.

Les mer: Hvilken varmepumpe er best i test?

Store variasjoner fra modell til modell

Det skal nevnes at det er store variasjoner fra modell til modell når det kommer til støy, og vanligvis er det en sterk sammenheng mellom prisnivå og støynivå – jo høyere pris, dess lavere støy avgir varmepumpen.

Alle seriøse leverandører oppgir støynivået i desibel (dB) på modellene sine. Det er viktig å merke seg at desibelskalaen er logaritmisk, noe som betyr at en økning på 3 dB tilsvarer en dobling av lydstyrken, mens en økning på 10 dB tilsvarer en tidobling av lydstyrken. Med andre ord kan nokså små forskjeller i oppgitt lydstyrke gi store hørbare forskjeller.

Les mer: Bør du velge gulv- eller veggmodell når du kjøper varmepumper?

Tenk på hvor du plasserer varmepumpen

For å redusere ulempene knyttet til støy anbefales det å tenke nøye gjennom plasseringen av både utedel og innedel. Utedelen bør ikke plasseres nær soveromsvinduet, enten det er ditt eget eller naboens. Innedelen bør ikke plasseres i oppholdsrommene man benytter mest, men forsøksvis plasseres på et sted man oppholder seg sjeldnere. Hvis man ikke har denne muligheten, anbefales det å velge en støysvak innedel.

For varmepumper som er tilknyttet et vannbårent system er dette et mindre problem enn for eksempel luft-til-luft-varmepumper, ettersom disse har en så stor innedel at den vanligvis plasseres på et teknisk rom som er i nærheten av varmtvannsberederen. Dette er gjerne i deler av boligen som er et stykke unna sove- og oppholdsrom, og gjør at støyen uansett er «gjemt» vekk.

Les mer: Syv grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe

Hva må naboen tåle?

Også utedelen til varmepumpen kan støye, spesielt når den jobber ekstra hardt enten for å varme opp eller kjøle ned boligen. Naboloven slår fast at man faktisk er nødt til å leve med noe støy fra naboer, og i en dom fra lagmannsretten ble en boligeier frikjent for å ha en utedel som av naboen ble oppfattet som sjenerende.

Du plikter imidlertid å plassere varmepumpen på en måte som gir minst mulig sjenanse for naboene dine, og iverksette mest mulig støyreduserende tiltak. Om det fremdeles er hørbar støy for naboene, må de faktisk bare leve med det.