Bilde av montert varmepumpe over en sofapuff med puter

Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Det er få ulemper med varmepumper, men en av dem kan være at de støyer noe. Slik begrenser du støyen mest mulig.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 04.02.2022

Varmepumper bidrar til reduserte energikostnader, bedre inneklima og er dessuten svært miljøvennlige. Men som på de fleste andre felt i livet kommer det med en viss nedside: Varmepumpene har en tendens til å avgi støy. Spesielt luft-luft-varmepumper er kjent for å lage noe støy – selv om teknologiutvikling har gjort problemet svært mye mindre med tiden.

Les mer: Hvilken varmepumpe er best i test?

Det er spesielt utedelen på varmepumpen som bidrar med støy. Hvor mye støy den produserer henger tett sammen med arbeidsforholdene varmepumpen jobber under. Når det er veldig kaldt ute vil varmepumpen jobbe på «høygir» og da vil støynivået være på sitt høyeste.

Store variasjoner fra modell til modell

Det skal nevnes at det er store variasjoner fra modell til modell når det kommer til støy, og vanligvis er det en sterk sammenheng mellom prisnivå og støynivå – jo høyere pris, dess lavere støy avgir varmepumpen.

Alle seriøse leverandører oppgir støynivået i desibel (dB) på modellene sine. Det er viktig å merke seg at desibelskalaen er logaritmisk, noe som betyr at en økning på 3 dB tilsvarer en dobling av lydstyrken, mens en økning på 10 dB tilsvarer en tidobling av lydstyrken. Med andre ord kan nokså små forskjeller i oppgitt lydstyrke gi store hørbare forskjeller.

Les mer: Få tilbud på varmepumpe til garasjen

Hva tilsvarer lav støy fra en varmepumpe? I dag ligger de mest støysvake varmepumpene på mellom 16 og 22 dB. Støy over 30 dB regnes som så mye støy at naboer med regelverket i ryggen kan klage på støynivået. Om du likevel kjøper en varmepumpe som på sitt mest støyete vil overstige denne verdien, er det viktig at du plasserer den langt unna både ditt eget naboers soveromsvinduer.

Slik unngår du during fra varmepumpen

Dersom du bor i et hus med trevegger kan du oppleve en durelyd fra innedelen av varmepumpen når den jobber ekstra mye. Dette kan du fikse ved å kjøpe vibrasjonsdempere som du fester varmepumpen til veggen med.

Størrelsen og utformingen på viften i varmepumpen kan også ha påvirkning på hvor mye støy som kommer fra varmepumpen. Nyere varmepumper har større vifter med en spesiell utforming for å minimere durelyd. Fordelen med større vifte er at det gjør det mulig å kjøre ekspressmodus på både oppvarming og nedkjøling om du har behov for det – da må du riktignok regne med litt mer støy. I vanlig modus vil imidlertid slike vifter gi fra seg minimalt med lyd.

Tenk på hvor du plasserer varmepumpen

For å redusere ulempene knyttet til støy anbefales det å tenke nøye gjennom plasseringen av både utedel og innedel. Utedelen bør ikke plasseres nær soveromsvinduet, enten det er ditt eget eller naboens. Innedelen bør ikke plasseres i oppholdsrommene man benytter mest, men forsøksvis plasseres på et sted man oppholder seg sjeldnere. Hvis man ikke har denne muligheten, anbefales det å velge en støysvak innedel.

Les mer: Finn riktig plassering av varmepumpa

For varmepumper som er tilknyttet et vannbårent system er dette et mindre problem enn for eksempel luft-til-luft-varmepumper, ettersom disse har en så stor innedel at den vanligvis plasseres på et teknisk rom som er i nærheten av varmtvannsberederen. Dette er gjerne i deler av boligen som er et stykke unna sove- og oppholdsrom, og gjør at støyen uansett er «gjemt» vekk.

Hva må naboen tåle?

At utedelen støyer er altså ganske normalt, spesielt når den jobber ekstra hardt enten for å varme opp eller kjøle ned boligen. Naboloven slår fast at man faktisk er nødt til å leve med noe støy fra naboer, og i en dom fra lagmannsretten ble en boligeier frikjent for å ha en utedel som av naboen ble oppfattet som sjenerende.

Du plikter imidlertid å plassere varmepumpen på en måte som gir minst mulig sjenanse for naboene dine, og iverksette mest mulig støyreduserende tiltak. Om det fremdeles er hørbar støy for naboene, må de faktisk bare leve med det.

Få tilbud på varmepumpe nå!