Bilde av en avtrekksvarmepumpe som står plassert på et vaskerom i en moderne innredet bolig

Slik fungerer en avtrekksvarmepumpe

Som boligeier er det viktig å finne et varmesystem som passer både for boligen og lommeboka. Med avtrekksvarmepumpe får du både ventilasjon og oppvarming med samme system.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.01.2022

Avtrekksvarmepumpe er en type luft-til-vann-varmepumpe som bruker den varme luften som finnes i boligen til å varme opp radiatorer og varmtvann. Siden varmen er vannbåren og varmes opp av luften i boligen, kan en slik varmepumpe halvere energikostnadene dine.

Les mer: Bør du velge gulv- eller veggmodell når du kjøper varmepumper?

Dersom du har et strømforbruk på 25 000 kWh eller mer i året, vil du kunne spare penger på å installere en avtrekksvarmepumpe hvis du har et vannbårent system i boligen. Varmepumpen egner seg godt for deg som bor i et område med milde vintre, og lang fyringssesong.

Pris og levetid

Med en avtrekks- eller ventilasjonsvarmepumpe kan du halvere energikostnadene dine. Varmepumpen inkludert installering vil anslagsvis koste mellom 25 000 kroner og 50 000 kroner.

Tidligere kunne man få støtte fra Enova for å installere en avtrekksvarmepumpe, men denne støtten ble opphevet 1. juli 2021.

Les mer: Hvilken varmepumpe er best i test?

Beregnet levetid for denne typen varmepumper er 15 år. Tiden du bruker på å nedbetale investeringskostnaden vil dermed avgjøre hvor mye du totalt sparer på å installere en varmepumpe.

De fleste leverandørene av varmepumper kan hjelpe til med å lage en beregning for årlig besparelse for boligen din, basert på størrelsen på boligen og finansieringsmetoden du benytter deg av.

Fordelene med disse varmepumpene

Det er mange fordeler med denne typen varmepumper. Først og fremst er varmepumpene ekstremt energibesparende siden de gjenvinner allerede varm luft i boligen din, og kan halvere energikostnadene dine. Dessuten bidrar de til å rense luften for et sunt og friskt inneklima, og transporterer fuktig luft effektivt ut av boligen.

I tillegg er moderne varmepumper enkle i bruk, har flott og moderne design og er langt mer stillegående enn eldre modeller. Mange rapporterer også om at verdien på boligen øker som en følge av at man installerer varmepumpe.

Les mer: 6 grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe