Dette må du vite om luft-til-vann-varmepumper
Bedre energiutnyttelse og lavere kostnader enn luft-til-luft-varmepumper er bare noen av fordelene med å velge luft-til-vann-varmepumpe.
En luft-vann-varmepumpe henter varme fra luften og fører denne over til boligens vannbårne system. Luft-til-vann-varmepumper er rimeligere og mer energieffektive for oppvarming av bolig og varmtvann enn strøm, og du kan spare mye penger på å installere varmepumpe.
Dersom du har et vannbårent system, men vil unngå de store investeringskostnadene som følger med bergvarme, jordvarme og sjøvarme, kan et alternativ være luft-vann-varmepumpe. Da slipper du å borre og grave, ettersom varmekilden er uteluften og ikke må hentes opp fra bakken eller havet. Luft-vann-varmepumper egner seg godt om du bor i områder med høy gjennomsnittstemperatur om vinteren, typisk for kystklima.
Les mer: Slik påvirker varmepumpen inneklimaet
Hva koster en luft-til-vann-varmepumpe?
En luft-vann-varmepumpe koster fra 100 000 kroner og oppover, inkludert installering. Selv om varmepumper er en stor enkeltinvestering, gir den tilbake mellom 2,5 og 3,5 ganger så mye varme som den strømmen varmepumpene bruker. Det betyr at du kan spare mye på oppvarming av bolig og varmtvann.
Les mer: Hvor miljøvennlig er en varmepumpe?
Hvor lenge virker en varmepumpe?
Levetiden for en luft-til-vann-varmepumpe er beregnet til å være mellom 12 og 15 år dersom den blir korrekt installert og jevnlig vedlikeholdt. Erfaringsmessig vil mange oppleve at varmepumpen holder enda lengre enn dette. Med tanke på relativt lave investeringskostnader og høy besparelse vil de fleste ha nedbetalt investeringskostnaden i løpet av seks til ti år.
Nøyaktig beregning må ses i sammenheng med hvilken varmepumpe du velger, boligens oppvarmingsbehov, isolasjon og andre hensyn. Du kan be varmepumpeleverandøren din beregne dette etter en befaring av boligen din.
Les mer: Bruker varmepumpen mer strøm på kjøling om sommeren?
Utallige fordeler
Listen over fordeler med å ha varmepumpe er lang. Selv om investeringskostnaden plasserer seg i det øvre sjiktet, er de likevel lavere enn kostnadene man må ut med når man går for vann-til-vann-varmepumper. Når du først har installert varmepumpen, er besparelsene store – du kan kutte ut oljefyren, og varmepumpen dekker dessuten store deler av boligens varmtvannsbehov.
På grunn av at varmepumpen er så energieffektiv er den også svært miljøvennlig, og bidrar i tillegg til et bedre inneklima fordi den kobles til et vannbårent varmesystem. Varmen fra en luft-til-vann-varmepumpe er jevnere enn fra luft-luft-varmepumpe. Varmepumpen kan også brukes som aircondition om sommeren dersom boligen har en viftekonvektor.
Les mer: Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe?
For hvem passer luft-til-vann-varmepumpe, og hvor?
For at varmepumpen skal gi god besparelse og komme til sin rett bør du ha en bolig med et middels energibehov, noe som tilsvarer mer enn 25 000 kwh per år. Varmepumpen tar også noe plass – både inne- og utedelen kan oppfattes som noe klumpete. Det skal også nevnes at utedelen støyer noe, som betyr at det er en fordel om du kan plassere den et lite stykke vekk fra boligen din, slik at ikke støyen kan høres fra innsiden.
En luft-vann-varmepumpe passer heller ikke særlig godt i områder med lav gjennomsnittstemperatur, som for eksempel langt nord i landet eller i innlandet. Grunnen til det er at den blir mindre effektiv i takt med at utetemperaturen synker, ettersom varmepumpen bruker uteluften til å lage varme.
Les mer: Hvilken varmepumpe er best i test?
Til slutt er du avhengig av å ha et vannbårent varmesystem i boligen din for at luft-til-vann-varmepumpen skal fungere. Dette er en stor ekstrakostnad å installere fra grunnen, og anbefales bare for nye boliger.
Luft-vann-varmepumpe i hjemmet
Som nevnt har luft-vann-varmepumpene en utedel, ettersom den henter varme fra uteluften. Synker utetemperaturen ned mot null grader, vil varmepumpen automatisk begynne å avrime utedelen, og dette vil gi noe mindre varme inn i boligen. Innedelen kan minne om et stort kjøleskap, og plasseres gjerne i våtrom eller i nærheten av varmtvannstanken.
Utedelen kobles mot innedelen som i sin tur kobles med varmtvannsberederen eller noen ganger en akkumuleringstank. Avhengig av hva slags vannbårent system du har hjemme, vil varmepumpen gi varme til boligen via tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer.
Les mer: Slik fungerer en luft-til-luft-varmepumpe
Det er ingen enkel fasit på hvilken varmepumpe som er best, fordi det er flere hensyn som skal tas i betraktning når man skal velge varmepumpe til hjemmet. Derfor bør man få hjelp av en fagperson slik at både valg av varmepumpe og installering blir gjort riktig.
Det lønner seg å få leverandøren av varmepumpen til å installere den også. Velger man et annet firma til å installere, risikerer du å havne mellom barken og veden dersom en feil med varmepumpen oppstår, og leverandør og installatør skylder på hverandre for feilen.