Bilde av en varmepumpe i svart design

Slik får du varmepumpe med prisbelønt design

Tiden der du må gjemme vekk varmepumpen er over.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 16.06.2022

Et av de tyngste argumentene mot å kjøpe en luft-til-luft-varmepumpe, var tidligere at innedelen rett og slett kunne være ganske stygg. Mens de væskebaserte varmepumpene kan «gjemmes vekk» på vaskerom eller tekniske rom, må innedelen til en luft-luft-varmepumpe plasseres der man ønsker at det skal være varmt. Da er det naturlig å plassere den der man oppholder seg mest – i de fleste tilfeller i stua, som ikke er ideelt med tanke på at stua skal være et hyggelig rom å være i.

Les mer: Seks grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe

Dette har heldigvis produsentene de siste årene tatt på alvor, og utviklet stadig penere innedeler.

Utskiftbare trekk og deksler

I tillegg til at varmepumper gir jevn og lun innetemperatur hele året, har luft-til-luft-varmepumper den fordelen at de kjører luften gjennom et filter. Luften renses for både pollen og støv, noe som kan være gunstig for blant annet astmatikere. Imidlertid kan en slik varmepumpe gjøre luften tørrere, noe som kan slå uheldig ut hos personer som er eksempelvis plaget av eksem.

En rekke produsenter kommer nå med varmepumpemodeller hvor man kan skifte ut fronten på innedelen, slik at den glir sømløst inn i interiøret. Noen har utskiftbare deksler i en rekke farger, som kan bidra til å «kamuflere» varmepumpen på veggen i stua. Andre kan også skilte med trekk man kan feste utenpå pumpen, slik at den får en mykere og mer fluffy look.

Prisbelønt design

I 2021 ble Toshiba tildelt den prestisjetunge designprisen If for varmepumpemodellen «Haori», med utskiftbare plysjdeksler. Dette er med på å påvirke bransjen til å flytte enda mer fokus over på smarte og estetiske løsninger i utviklingen av nye varmepumper.

Les mer: Ulike typer varmepumper – hvilken skal jeg velge?

Fremdeles tilhører designmodellene premium-sjiktet blant varmepumpene – det vil si at du må være forberedt på å betale litt ekstra for de vakreste løsningene. Dette kan imidlertid fort endre seg i takt med at forbrukerne blir stadig mer bevisste på at innedelen ikke bare skal sørge for høye temperaturer i stua, men også en lun atmosfære.

Om du synes det blir litt for råflott å legge noen tusenlapper ekstra i en designmodell, finnes det også løsninger der man «gjemmer vekk» varmepumpen ved for eksempel å gå for en gulvmodell i stedet for en veggfestet varmepumpe.

Les mer: Varmepumpe – gulvmodell eller veggmodell?

Gjelder stort sett bare innedelene

Det er stort sett bare innedelene som har fått en designoverhaling. Utedelene pleier uansett å være plassert på steder hvor de ikke er særlig synlige. Om man likevel skulle ønske å gjøre noe med utedelen, er det vanligste å gjemme den vekk inn i et varmepumpehus.

Les mer: Derfor bør du ha et varmepumpehus