To barn leker foran en varmepumpe-gulvmodell.
(Foto: Daikin)

6 tips for å bruke og ta vare på varmepumpa

Varmepumpa gir et godt inneklima og kan spare deg høye kostnader. Følg våre 6 råd for hvordan du bruker varmepumpa best mulig.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 22.01.2021

Når du først har investert i en varmepumpe, så vil du selvfølgelig at den skal få en lengst mulig levetid. I tillegg til å forbedre inneklimaet ditt, så er jo en av de store fordelene med å installere en varmepumpe at den over tid vil kunne spare deg mye penger.

Nettopp derfor er det lurt å passe godt på varmepumpa så den varer lengst mulig. Dette trenger ikke bety mye jobb, men forutsetter at du er litt bevisst på hvordan du bruker den. Her er våre 6 beste råd for riktig og effektiv bruk av varmepumpa.

1. La varmepumpen jobbe jevnt og trutt

Varmepumper fungerer best når de står på hele tiden og kan opprettholde en jevn temperatur. I tillegg til at det gjør det lettere for pumpa å opprettholde et behagelig inneklima, bruker den dessuten mindre energi når den får jobbe jevnt og trutt. Skrur du den for eksempel av om natten, bare for å skru den på igjen om morgenen, må varmepumpa jobbe hardere og mindre energieffektivt for å oppnå ønsket temperatur igjen.

Synes du den er i overkant effektiv og gjør boligen for varm, bør du heller justere ned temperaturen med noen grader, fremfor å skru den helt av. Slik finner du fram til den beste temperaturinnstillingen for din bolig.

2. Ikke sett temperaturen høyere enn nødvendig

Det er lett å tenke at ved å stille temperaturen høyere enn temperaturen du faktisk vil ha, så vil du få det varmere raskere, men dette stemmer ikke. Dette er ikke bare mindre energieffektivt, men gjør det heller ikke varmere på kortere tid.

Les også: Alt om luft-luft-varmepumpe

Varmepumper er utstyrt med termostat, og er produsert for å oppnå riktig temperatur på den mest energieffektive måten. Prøv deg fram og noter deg hvilke temperaturer som passer deg i ulike situasjoner, for å finne ut hvordan du kan betjene varmepumpen mest mulig effektivt.

3. Ikke bruk automatisk modus

Ofte vil det være fristende å sette varmepumpa i automatisk modus, og tenke at varmepumpa selv vil vite hva som er best. Dette vil dessverre være en tabbe for de fleste, særlig for luft-til-luft-varmepumper som brukes til både oppvarming og nedkjøling.

Bruker du for eksempel en sekundær varmekilde som peisen eller panelovner som varmer godt, kan automatisk modus virke mot sin hensikt. Da risikerer du at varmepumpa registrerer at innetemperaturen er høyere enn den skal være, og derfor begynner å kjøle for å oppnå ønsket temperatur.

Sett derfor varmepumpa i modusen for manuell kontroll, fremfor automatisk, for å unngå at varmepumpa jobber mot sin hensikt.

4. Vær smart med sekundære varmekilder

varmepumpehus
Beskyttelse: Et varmepumpehus gir en diskré og pen beskyttelse til utedelen. (Foto: Toshiba)

Heldigvis betyr ikke dette at du ikke kan fyre i peisen eller bruke panelovner sammen med en varmepumpe. I tillegg til å sette varmepumpa i manuell modus, kan du være smart i bruken av sekundære oppvarmingskilder.

Les også: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe.

Bruker du for eksempel panelovner eller andre elektriske produkter til oppvarming, bør du sette ønsket temperatur på disse til å være litt lavere enn temperaturen du faktisk ønsker deg. Da unngår du at mindre energieffektive apparater som panelovner kjører på full effekt, men lar i stedet varmepumpa gjøre den tyngste jobben.

5. Rens filteret på varmepumpa regelmessig

I tillegg til korrekt bruk av innstillinger så er det viktig med lett og fortløpende vedlikehold for å gjøre varmepumpa effektiv i bruk og unngå unødig slitasje. Noe av det viktigste du bør passe på, er å rense luftfilteret på varmepumpa. Et filter fullt av støv vil nemlig gjøre varmepumpa mindre energieffektiv i bruk, og på sikt vil den miste evnen til å varme opp boligen din.

Hvor ofte du bør rense filteret i varmepumpa vil variere og påvirkes av faktorer som inneklima, plassering og hvorvidt du har husdyr eller ikke. En gulvmodell vil for eksempel suge til seg mer støv, hår og hybelkaniner enn en varmepumpe som henger høyt på veggen.

Sjekk og rengjør derfor filteret ditt regelmessig. De fleste produsenter anbefaler at du rengjør filteret en gang i måneden, men du finner raskt ut hvor ofte det er nødvendig for din bolig.

Selve rengjøringen er raskt unnagjort ved å støvsuge eller tørke over med en fuktig klut.

6. Hold utedelen beskyttet og ren

På samme måte som at innedelen bør holdes ren, bør du også sørge for at utedelen holdes fri for snø, støv, løv og skitt. Hvor mye jobb dette er vil naturlig nok avhenge mye av hvor utedelen er plassert. En enkel løsning for en værutsatt utedel kan være et varmepumpehus.

Kjøp beskyttelse til din varmepumpe

Husk også at du ikke bør rengjøre utedelen med hageslangen da dette kan ødelegge den.

Det er ingen garantier på hvor lenge varmepumpa vil fungere, men det mest effektive grepet du kan ta for å sikre levetiden er å følge rådene i denne artikkelen. Merk deg imidlertid at å holde filteret rent og bruke den på en mest mulig effektiv måte, ikke alltid vil være nok.

For å passe ekstra godt på at alt fungerer optimalt bør du derfor få en fagperson til å gjennomføre service og vedlikehold på en regelmessig basis. Regelmessig service sikrer deg i større grad mot større problemer som kan oppstå ved normal bruk og gir en ekstra trygghet på at enheten fungerer som den skal.

Les mer: Service og vedlikehold av varmepumpen.