To barn leker foran en varmepumpe-gulvmodell.
(Foto: Daikin)

Slik tar du vare på varmepumpen

Ved riktig montering, bruk og vedlikehold kan varmepumpen holde i hele sin forventede levetid, og ofte lenger. Her får du 6 lure tips til hvordan du bruker varmepumpen smartest.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 30.03.2018

1) La varmepumpen jobbe jevnt og trutt

For å varme opp effektivt og holde en jevn innetemperatur, bør du unngå å skru av og på varmepumpen. Synes du den har vært litt i overkant effektiv, kan du heller regulere ned temperaturen med noen grader, men unngå å skru den helt av. Ved full omstart krever den mer energi, og du sparer i realiteten mindre energi for oppvarmingen.

2) Ikke still inn temperaturen for høyt

I likhet med at du ikke bør skru varmepumpen av og på, bør du unngå å sette temperaturen høyere enn det du ønsker for at den skal oppnå temperaturen raskere. Du vil ikke få det varmt i løpet av mindre tid, og du vil varme opp mindre energieffektivt. Varmepumper har termostat, og de er laget for å oppnå riktig temperatur på den mest energieffektive måten.

3) Automatisk bruk

Du bør unngå å la varmepumpen gå i automatisk modus. Særlig for luft-luft varmepumper kan dette være problematisk ettersom de kan brukes til både oppvarming og nedkjøling. Om du har den på automatisk modus på vinteren og f.eks. supplerer med å fyre i peisen eller sette på en panelovn, risikerer du at varmepumpen begynner å kjøle ned i stedet for å varme opp.

Les også: Alt om luft-luft-varmepumpe

4) Riktig installering

varmepumpehus
Beskyttelse: Et varmepumpehus gir en diskré og pen beskyttelse til utedelen. (Foto: Toshiba)

Noen kan oppleve at varmepumpen ikke vil starte eller ikke gir like mye varme som tidligere. Har du kjøpt et produkt i god kvalitet bør det ikke være noe feil med selve produktet. Derfor bør du tilkalle den som monterte selve varmepumpen for å ta en titt på om noe kan ha skjedd her.

Les også: Service og vedlikehold av varmepumpen.

Det anbefales at du får leverandøren av varmepumpen til å installere den også, så unngår du en situasjon der de to er uenige om hvem som har skyld i at varmepumpen ikke fungerer, mens du ender opp uten den hjelpen du har krav på.

5) Rense filter

Hvor ofte du bør rense filtret i varmepumpen din kommer an på flere ting, blant annet inneklima og plassering av varmepumpen. En gulvmodell vil suge til seg mer støv og hybelkaniner enn en som er montert høyt oppe på veggen. Sjekk regelmessig, så finner du ut hvor ofte du bør rense filteret i din varmepumpe.

Les også: 6 ting du bør sjekke før du kjøper varmepumpe.

Produsentene anbefaler alt hva hver måned til hver sjette måned. Filtret bør støvsuges eller tørkes med en fuktig klut. Husk at en varmepumpe som har et filter fullt av støv vil kreve mer energi for å gi den samme varmen som en støvfri varmepumpe.

6) Hold utedelen ren

Utedelen av varmepumpen bør holdes fri for snø, støv, løv og skitt. Her vil plassering av utedelen ha mye og si, og du bør beskytte den med et varmepumpehus. Skulle den være full av rusk, så bør du unngå å spyle den med hageslangen, da dette kan ødelegge den.

Kjøp beskyttelse til din varmepumpe