Varmepumpe installeres ev en profesjonell

Installasjon av varmepumpe og byggemelding

Informasjon om hvordan du går frem for å installere varmepumpe og hva som må byggemeldes.

Bilde av Siglinde Lunde

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 27.04.2016

Installasjon

Siden 2013 har det vært ulovlig å installere varmepumper selv, med mindre man har det spesielle sertifikatet for å gjøre dette, en såkalt F-gass sertifisering. Forbudet omfatter også reparasjon og demontering av varmepumper. Dette må nå gjøres av en NOVAP-sertifisert montør.

Hensikten med forbudet skal blant annet være å redusere oppdrag til useriøse bransjefolk og feilinstallasjoner som ødelegger varmepumpene. Inne i selve varmepumpene er det gass under høyt trykk, og temperaturene kan derfor gi både frost- og forbrenningsskader.

Smart å samle kjøp og montering

Velger du varmepumpe og montør fra samme selskap, unngår du å havne mellom barken og veden om noe er galt med pumpen. Husk at du har fem års klagerett på både montering og pumpe.

Vær påpasselig med hvor du plasserer varmepumpen. Unngå eksempelvis å sette utedelen rett ved soveromsvinduet, eller innedelen rett bak sofaen i stua. En varmepumpe vil alltid avgi noe lyd, så pass på hvor du ønsker å ha ro.

Interessert i ny varmepumpe med installasjon inkludert? Få uforpliktende tilbud

Byggemelding

Som hovedregel trenger du ikke å søke om byggetilltatelse eller sende byggemelding om du skal montere varmepumpe. Dersom du bor i et verneverdig bygg og varmepumpen medfører store endringer av fasaden ut mot det offentlige rom, gjelder egne regler.