Liten varmepumpe montert på vegg i stue

Disse boligene passer best for små varmepumper

Mange kan klare seg med en liten varmepumpe, framfor standardstørrelsen som tilbys i Norge.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 16.06.2022

Grunnene til å skaffe seg en liten varmepumpe kan være mange: Det kan handle om estetiske hensyn, at du har behov for å varme opp en liten del av boligen din, eller at du skal ha flere varmepumper i boligen, hvor det er ulike oppvarmingsbehov.

Bare luft-luft-varmepumper er aktuelt

Om du er på utkikk etter en liten varmepumpe, er det stort sett bare luft-luft-varmepumper som er aktuelle. Det skyldes at denne typen varmepumper er lettest å tilpasse mindre areal, uten at investeringskostnaden blir stor.

Les mer: Seks grunner til at du bør skaffe deg varmepumpe

Hvem passer små varmepumper for?

I områder der klimaet er stabilt og mildt, kan en liten varmepumpe være et billigere alternativ. Det samme gjelder dersom du har en svært godt isolert bolig. Samtidig bør man spørre seg om man har stort nedkjølingsbehov om sommeren. Dersom det er tilfelle, kan det likevel lønne seg å gå for en større varmepumpe – selv om mange av de minste varmepumpene faktisk er bedre på nedkjøling enn på oppvarming. Her er spørsmålet rett og slett hvor mange kvadratmeter du ser for deg trenger nedkjøling om sommeren.

Les mer: Ulike typer varmepumper – hvilken skal jeg velge?

Dersom det er estetiske hensyn som ligger bak ønsket om en liten varmepumpe, bør du vurdere en gulvmodell. Fordelen med disse modellene er at de kan bygges helt eller delvis inn i veggen, slik at de verken tar plass eller synes i det hele tatt.

Liten varmepumpe til hytta

Små varmepumper er spesielt ideelle for bruk på hytter og i fritidsboliger. Det er en billig «forsikring» mot frostskader om vinteren – dessuten bidrar varmepumper med billig oppvarming når man er på hytta.

Les mer: Varmepumpe – gulvmodell eller veggmodell?

Dersom du har internett på hytta, kan også noen varmepumper fjernstyres med en app. Da kan du regulere effekten av varmepumpen hjemmefra ut fra utetemperaturen, og sikre at hytta er ferdig oppvarmet når du er framme.

Varmepumpe til kjeller og soverom

En annen løsning som mange går for, er å ha flere innedeler i samme bolig. Basert på behovene man har, kan det være aktuelt å ha for eksempel én vanlig innedel og én liten innedel. Dette kan være en smart løsning for kjellerstuer som er i bruk, men som ikke har like stort areal som hoveddelen av boligen.

Les mer: Derfor bør du ha et varmepumpehus

For mange er det dessuten fristende å installere en varmepumpe på soverommet, for å benytte seg av kjølefunksjonen om sommeren og sikre god temperatur om vinteren. Her er det imidlertid viktig å tenke seg nøye om og spørre om råd. Selv de minste varmepumpene lager noe lyd, og det er ikke noe automatikk i at mindre varmepumper betyr mindre støy.

Unngå for stor avstand

I tillegg er det viktig at avstanden ikke blir for stor mellom innedelene og utedelen. Da vil energitapet på veien mellom delene være så stort at effekten, og dermed også gevinsten, med varmepumpen blir kraftig redusert.

Liten varmepumpe til liten pris

En annen fordel med liten varmepumpe er at de koster langt mindre enn pumpene med vanlig størrelse. Vanligvis koster disse modellene halvparten av de vanlige modellene – med andre ord må du ut med omtrent 10–15 000 kroner for en liten varmepumpe.